Erkende thuisstudie MBO

Volledige MBO opleidingen (18-36 maanden) zijn wettelijk erkend door het ministerie van OWC. Volg je een volledige MBO thuisstudie dan behaal je een officieel erkend MBO diploma dat evenveel waard is als een diploma uit het dagonderwijs zoals een ROC. De volledige opleidingen zijn altijd inclusief een stage. In overleg kun je deze stage parttime invullen. Soms is het mogelijk om dit bij je eigen werkgever te doen. Een vooropleiding is verplicht om in te schrijven voor een volledige thuisstudie. Dit kan een VMBO, VBO of MAVO diploma zijn of een overgang van HAVO 3/4.

Basisopleiding & Kort MBO
Een basisopleiding zonder stage is geschikt als je nog niet zeker weet waar je interesses precies liggen of als je geen tijd hebt voor een stage. Een Kort MBO opleiding is een stapje hoger dan een basisopleiding. Een Kort MBO opleiding bestaat vaak uit modules van de volledige opleiding maar je hoeft geen stage te lopen. Kort MBO opleidingen kosten meer geld dan basisopleidingen en duren meestal wat langer (12-18 maanden). Bij een MBO basisopleiding of een Kort MBO thuisstudie is geen vooropleiding vereist.

MBO opleidingen kantoor

Administratieve opleidingen leiden over het algemeen op om examen te doen bij exameninstituut de Associatie. Dit instituut maakt de beste administratieve examens. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) is de aangewezen partij als je examen wilt doen in de marketing, communicatie en management. Behaal je van een van deze instituten een diploma dan heb je een waardevol diploma in handen. De thuisstudie opleiders LOI, NTI, NHA en Laudius leiden je zo goed als mogelijk op voor het examen. Het is niet verplicht bij een thuisstudie om examen te doen. Je kunt na afloop van de cursus ook een studieverklaring aanvragen.
Basis administratie opleiding
Basiskennis boekhouden
Praktijkdiploma boekhouden (PDB)
Receptioniste telefoniste
Secretaresse
Directiesecretaresse & managementassistente
HR & HRM
Loonadministratie, debiteurenbeheer, commercieel medewerker
Ms Office, Word, Excel, typecursus
Europees computerrijbewijs ECDL

Bedrijf & marketing

Assistent
Online marketing – NIMA A
Evenementenmarketing
Communicatie manager en marketing
Logistiek
Detailhandel en horeca
Makelaar taxateur

MBO opleiding ICT, grafisch en DTP

Netwerk en Mediabeheerder
ICT opleidingen
Kort MBO ICT
Webdesigner cursussen
Webshop starten
Grafisch ontwerp en DTP

MBO opleidingen in de zorg & welzijn

Helpende zorg en welzijn (MBO-2 niveau)
Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
Verzorgende IG en Verpleegkundige (MBO 3/4)
Kraamzorg
Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener
Pedagogisch medewerker
Gewichtsconsulent
MBO opleidingen in de zorg
Basisopleidingen zonder stage

Onderwijsassistent

De thuisstudie MBO Onderwijsassistent met stage is wettelijk erkend en heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs. Het niveau is MBO-4 en de cursus duurt gemiddeld 24 maanden (inclusief de stage). Er is ook een MBO basisopleiding zonder stage waarbij geen vooropleiding nodig is.

Veiligheid & security

MBO opleidingen veiligheid en security
Detective worden & digitale rechercheur

Dieren & natuur

Dierenartsassistent Paraveterinair

Associate Degree

Een Associate Degree (AD) is een wettelijk erkende opleiding die 24 maanden duurt. De opleiding kan sneller afgerond worden afhankelijk van je werkervaring, EVC’s (Eerder Verworven Competenties) en diploma’s. Het niveau ligt tussen MBO 4 en een HBO bachelor. De opleidingen zijn toegespitst op de praktijk en daarom een aanrader voor mensen die een opleiding zoeken op MBO/HBO niveau. Met een Associate Degree ontvang je 120 studiepunten. Een HBO bachelor is 240 studiepunten. Als je later besluit om voor de bachelor te gaan dan krijg je vrijstelling voor de onderdelen die je al behaald hebt met de Associate Degree.

Stage lopen MBO thuisstudie
De duur van de stage varieert van 384 uur tot wel 2300 uur (verpleegkunde). De duur is wettelijk vastgesteld. De kortste stages loop je op MBO 2. De thuisstudie opleider helpt je met een stage te zoeken en stelt een stagebegeleider aan die je feedback en adviezen geeft. Een stage kan vaak parttime ingevuld worden zodat het gecombineerd kan worden met een baan/gezin. De LOI is sterk met klassikaal onderwijs. Het NTI levert degelijke kwaliteit en voordelige prijzen. Laudius en NHA hebben wel cursussen op MBO niveau maar geen volledige thuisstudie MBO met stage.


 thuisstudie MBO volgen