Het voortgezet onderwijs bestaat uit drie niveaus: het VMBO, HAVO en VWO. De scholen bereiden leerlingen voor op het middelbaar- en hogerberoepsonderwijs en de universiteit. Het schooladvies op de basisschool is leidend bij de keuze van het type voortgezet onderwijs. Het voortgezet onderwijs moet zich aan dit advies van de basisschool houden. Ongeveer de helft van de leerlingen gaat naar de HAVO of VWO. De andere helft gaat naar het VMBO.

Volledige VMBO opleiding

Bij de LOI kun je een volledige VMBO opleiding volgen waarbij je wordt voorbereid op het officiële Staatsexamen. Je kunt kiezen uit 4 sectoren: Economie, Zorg en Welzijn, Techniek of Landbouw.

VMBO diploma halen volledige opleiding (LOI, 24x€63)

VMBO certificaten

Heb je destijds je school niet afgemaakt en/of ben je gezakt op een of meerdere vakken? Dan is een los deelcertificaat de snelste weg om je VMBO diploma te halen. Bij Laudius kun je kiezen uit verschillende varianten: e-cursus, e-cursus + begeleiding en een e-cursus + begeleiding + papieren lesboeken. Laudius is het goedkoopst maar bij NHA krijg je bij inschrijving een cadeau (tablet, bluetooth speaker, cash korting). Betaal je de taalcursus bij NHA of Laudius in 1x dan krijg je bovendien een leuke korting.

VMBO Aardrijkskunde (NHA, 6x€36 of 1x€199)
VMBO Aardrijkskunde (LOI, 4x€48)
VMBO Biologie (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Biologie (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Biologie (LOI, 5x€48)
VMBO Duits (NHA, 10x€26 of 1x€239)
VMBO Duits (Laudius, prijs tussen €99 – €235)
VMBO Duits (LOI, 6x€48)
VMBO Economie (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Economie (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Economie (LOI, 6x€48)
VMBO Engels (Laudius, prijs tussen €99-€235)
VMBO Engels (NHA, 8x€31 of 1x€229)
VMBO Engels (LOI, 6x€48)
VMBO Frans (NHA, 8x€34 of 1x€249)
VMBO Frans (LOI, 6x€48)
VMBO Geschiedenis (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Geschiedenis (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Geschiedenis en Staatsinrichting (LOI, 4x€48)
VMBO Maatschappijleer 1 (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Maatschappijleer 1 (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Maatschappijleer 1 (LOI, 4x€48)
VMBO Maatschappijleer 2 (LOI, 5x€48)
VMBO Natuur- en Scheikunde 1 (NHA, 6x€46 of 1x€249)
VMBO Natuur- en Scheikunde 1 (LOI, 6x€48)
VMBO Natuur- en Scheikunde 2 (Laudius, prijs tussen €99-€199)
VMBO Natuur- en Scheikunde 2 (NHA, 5x€44 of 1x€199)
VMBO Natuur- en Scheikunde 2 (LOI, 6x€48)
VMBO Nederlands (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Nederlands (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Nederlands (LOI, 6x€48)
VMBO Rekenvaardigheid 2F (NHA, 4x€31 of 1x€119)
VMBO Rekenen 2F (LOI, 4x€48)
VMBO Spaans (LOI, 6x€48)
VMBO Wiskunde (Laudius, prijs tussen €79 – €168)
VMBO Wiskunde (NHA, 6x€31 of 1x€169)
VMBO Wiskunde (LOI, 6x€48)

thuisstudie VMBO

VMBO

Het VMBO is onderverdeeld in 4 leerwegen en duurt 4 jaar.
– Basisberoepsgerichte leerweg (VMBO-basis)
– Kaderberoepsgerichte leerweg (VMBO-kader)
– Gemengde leerweg (VMBO-gl)
– Theoretische leerweg (VMBO TL)

VMBO TL
De eerste twee schooljaren vormen de onderbouw. Hierin volgen de leerlingen algemeen onderwijs in het Nederlands, Engels, mens en natuur, mens en maatschappij, rekenen en wiskunde, kunst en cultuur en bewegen en sport. Na twee jaar onderbouw moet er een leerweg gekozen worden. In totaal duurt een VMBO dagopleiding 4 jaar.

Thuisstudie VMBO TL
Mensen die hen diploma gemist hebben en toch nog graag een VMBO diploma zouden willen halen kunnen dit doen in het VAVO onderwijs op een lokale avondschool. Wil je liever niet terug in de schoolbanken dan is een thuisstudie een goed alternatief. Het is mogelijk om een opleiding VMBO Theoretische leerweg te volgen via een thuisstudie. Zowel de NHA, Laudius als de LOI bieden een VMBO opleiding voor volwassenen aan. Men kan zowel ontbrekende certificaten behalen als een volledige opleiding volgen. De thuisstudie cursussen leiden op voor een officieel staatsdiploma. De VMBO opleidingen van Laudius zijn het goedkoopst. De opleidingen van NHA en de LOI zijn erkend door de Wet op de Erkende Onderwijsinstellingen (WEO). Dit houdt in dat ze borg staan voor een goede kwaliteit. Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

MBO 1/2
De VMBO Basisafdeling is zeer praktisch ingesteld. Leerlingen in de Basisberoepsgerichte Leerweg (BBL) werken vaak bij een leerbedrijf buiten de school. Na het VMBO gaan de leerlingen naar het Middelbaar BeroepsOnderwijs (MBO) niveau 2. Na het behalen van het diploma MBO 2 zijn de leerlingen klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Toch haalt niet iedereen een diploma. Sommigen haken door omstandigheden voortijdig af. Degenen die toch nog een diploma willen behalen op MBO 2 niveau kunnen dit doen via een thuisstudie. Er zijn verschillende erkende thuiscursussen op MBO 2 niveau zoals medewerkster in de zorg, receptioniste of beveiliger. Deze opleidingen zijn inclusief stage lopen en zijn wettelijk erkend door de overheid.

MBO 3/4
Leerlingen die beter kunnen leren gaan doorgaans naar de Theoretische leerweg. Dit is het hoogste niveau en wordt aangeduid als MBO 4. Vroeger heette het de MAVO. Enkele thuisstudie opleidingen op MBO 4 niveau zijn verpleegkundige, persoonlijk begeleider, ICT- en Netwerk beheerder en (directie)secretaresse.

Gerelateerde thuisstudie cursussen

MBO basisopleiding zonder stage
Thuisstudie MBO niveau 1
Taxichauffeur / ZZP chauffeur
Eigen bedrijf beginnen
Detective & particulier onderzoeker