Als directiesecretaresse ben je de rechterhand van de directeur. In deze functie moet je goed kunnen organiseren en ondersteuning geven. Je hebt de keuze uit verschillende thuisstudie opleidingen die sterk in prijs uiteenlopen.

Wettelijk erkende opleiding Directiesecretaresse

Zowel de LOI als de NTI hebben een wettelijk erkende opleiding Directiesecretaresse op MBO 4 niveau. Het diploma heeft een gelijke waarde als in het dagonderwijs. Stage lopen is verplicht bij een wettelijk erkende opleiding en duurt 480-640 uur. Als je al werk hebt op kantoor in een andere functie dan is het soms mogelijk om bij je eigen werkgever stage te lopen. Het bedrijf moet hiervoor aan enkele voorwaarden voldoen.
MBO directiesecretaresse / managementassistent (NTI, 18x€72, 24x€54, wettelijk erkend, stage)
MBO Management assistent (LOI, 24x€63, 24x€249 klassikaal, wettelijk erkend, stage)

Basisopleiding Directiesecretaresse
Bij de basisopleiding hoeft men geen stage te lopen en krijgt men een instituutsdiploma. Als men naderhand zou instromen in de volledige MBO-4 opleiding dan krijgt men vrijstelling voor gelijknamige modules die al gedaan zijn.
MBO basisopleiding secretaresse directiesecretaresse (NTI, 6x€93, 9x€62, geen stage)
MBO basisopleiding Management assistent (LOI, 9x€69, 9x€269 klassikaal, geen stage)
Kort MBO directiesecretaresse / managementassistent (LOI, 15x€64, geen stage)

Schoevers
Schoevers heeft ook een wettelijk erkende opleiding van 18 maanden. Deze opleiding kan in deeltijd gevolgd worden. Omdat de opleiding van Schoevers klassikaal te volgen is zijn de kosten wel hoger dan bij een gewone thuisstudie. De totale kosten bij Schoevers liggen rond de 7.000 euro inclusief examens. Dit is 24 termijnen van 330 euro per maand.

LOI
Een stuk goedkoper is de wettelijk erkende opleiding Directiesecretaresse van de LOI. Deze opleiding is ook klassikaal te volgen. De kosten van de klassikale opleiding bedragen 111 euro per maand. De bijbehorende examenkosten zijn 49 euro per maand. Grofweg gesteld kun je zeggen dat de klassikale opleiding van de LOI de helft kost van een Schoevers opleiding. De gewone thuisstudie Directiesecretaresse kost bij de LOI 24 x 59 euro. Inclusief examenkosten zou dit ongeveer 24 x 110 euro per maand zijn.

NTI
Het goedkoopst is de wettelijk erkende opleiding Directiesecretaresse van het NTI. De kosten van de wettelijk erkende NTI opleiding zijn 24 x 98 euro inclusief examens. Het inschrijfgeld bij NTI is eenmalig 50 euro. De thuisstudie van NTI duurt eveneens 18 maanden. Drie gratis praktijkbijeenkomsten zijn inbegrepen.

Thuisstudie directiesecretaresse 1 jaar

Schoevers heeft de reputatie dat ze een erg goede opleiding (Directie)secretaresse hebben. Schoevers is onderdeel van het bedrijf NCOI dat ook eigenaar is van NTI. Voor de thuisstudie directiesecretaresse 1 jaar van Schoevers is geen bepaalde vooropleiding nodig. De opleiding kan overdag gevolgd worden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Je krijgt na afloop een officieel Schoevers-diploma. Dit diploma is niet wettelijk erkend door de overheid. Een tweede nadeel is het prijskaartje. De verkorte opleiding Directiesecretaresse 1 jaar kost bij Schoevers meer dan 12.000 euro.

Studiekosten aftrekbaar

Als de thuisstudie met je (toekomstig) beroep te maken heeft mag je het lesgeld, examenkosten en leermiddelen van je belasting inkomsten aftrekken. Er is een drempelbedrag van €250.

Opleidingen en cursussen

– Secretaresse
– Medisch secretaresse
– Juridisch secretaresse
– Associate degree Office management
Meer informatie over deze thuiscursussen is te lezen op Secretaresse opleidingen.


mbo opleidingen thuisstudie