Als Helpende zorg en welzijn ben je een duizendpoot die zorg verleent aan hulpbehoevenden in een verpleeg- of verzorgingstehuis, bij mensen thuis (thuiszorg) of als voedingsassistente in een ziekenhuis. Je taken bestaan in de eerste plaats uit het wassen en aankleden van de clienten en het uitvoeren van huishoudelijke taken. Je hoeft geen medische handelingen te verrichten. Je salaris ligt tussen de 1450 – 2450 euro per maand.

De meest complete opleiding is de thuisstudie met stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Deze opleiding ligt op BBL/MBO-2 niveau en is wettelijk erkend door het ministerie van OCW. Het is inclusief een verplichte stage waar je praktijkervaring opdoet. Je kunt dit combineren met je baan of gezinsleven. Heb je geen mogelijkheid om stage te lopen dan is een basisopleiding een alternatief. Het niveau van een basisopleiding zonder stage is wel lager dan de volledige opleiding met stage lopen.

Volledige opleiding + stage

De volledige thuisstudie opleiding is inclusief stage lopen. Je behaalt hiermee een wettelijk erkend diploma dat dezelfde waarde heeft als in het dagonderwijs. De opleiding bij de NTI duurt afhankelijk van je studietempo 12-24 maanden. Bij de LOI kun je ook klassikaal studeren. Je ontmoet dan je medestudenten en leraar persoonlijk een of meerdere keren per maand. Je vooropleiding kan een diploma zijn van de VMBO, MBO of een HAVO 3/4 overgangsbewijs. Meer informatie hierover staat op de opleidingspagina.
MBO Helpende zorg en welzijn (NTI, 12x€87, 16x€65, 24x€43, stage lopen)
MBO Helpende zorg en welzijn (LOI, 18x €71, 18x €179 klassikaal, stage lopen)

Kort MBO zonder stage
De Kort MBO opleiding bevat veel onderdelen uit de volledige opleiding maar is zonder stage lopen en enkele algemene modules. Het niveau van Kort MBO is lager als de volledige opleiding. Een bepaalde vooropleiding is niet vereist om Kort MBO te volgen.
Kort MBO Helpende zorg en welzijn (LOI, 13x€79, 13x€189 klassikaal)

Basisopleidingen zonder stage
Voor de basisopleiding Helpende zorg en welzijn is geen bepaalde vooropleiding nodig. Je loopt geen stage.
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn (NHA, 6x€66, 1x€359)
Basisopleiding Helpende zorg en welzijn (LOI, 8x€89, 8x€199 klassikaal)
Basisopleiding Helpende zorg en welzijn (NTI, 6x€84, 9x€56)

Gerelateerde thuisstudie opleidingen

Verpleegkundige (MBO-4)
Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (MB)-3)
Doktersassistente (MBO-4)