Secretaresse opleiding

Goedkope opleiding secretaresse

De goedkoopste thuisstudie is een cursus zonder hulp van een docent. De meeste cursisten echter kiezen voor papieren lesboeken en begeleiding van een leraar. Hierdoor wordt de cursus een paar euro per maand duurder. Zowel Laudius als de NHA bieden een goedkope opleiding secretaresse aan. De NHA biedt een opleiding aan inclusief het leren van steno. Dit is een speciaal snelschrift waarbij men uitgesproken tekst in het zelfde tempo op kan schrijven.
Secretaresse (Laudius, €169-€299)
Secretaresse (NHA, 12x€25, 17x€24 met steno)

Beroepsopleiding secretaresse

Wettelijk erkende opleiding met stage
Bij volledige MBO opleiding kun je examen doen voor een diploma dat wettelijk erkend is door het Ministerie van OWC. Een volledige opleiding omvat een verplichte stage van 640 uur. Heb je al een baan op kantoor dan kun je wellicht stage lopen bij je eigen werkgever. Op het moment heeft alleen NTI een wettelijk erkende MBO secretaresse opleiding. De opleiding Praktijkdiploma Secretaresse van de LOI is een goede start voor aankomende secretaressen. Het examen van deze opleiding wordt afgenomen door stichting de Associatie dat een autoriteit is in Nederland op het gebied van administratie.
Praktijkdiploma secretaresse (LOI, 12 x €79)
MBO secretaresse (NTI, stage lopen, wettelijk erkend, 24 x €49, MBO niveau 3)

Secretarieel medewerker

Wettelijk erkende opleiding met stage
De NTI en LOI hebben beide een wettelijk erkende opleiding MBO Medewerker Secretariaat (en receptie). Met deze volledige MBO opleidingen haal je een diploma dat dezelfde waarde heeft als in het dagonderwijs. Stage lopen is een belangrijk onderdeel van een erkende opleiding en is verplicht. Heb je al werk op kantoor dan kan dit soms bij de eigen werkgever.
MBO medewerker secretariaat en receptie (NTI, stage lopen, 15 x €58, niveau MBO 2)
MBO medewerker secretariaat en receptie (LOI, stage lopen, 18 x €54, niveau MBO 2)

Korte secretaresse opleidingen zonder stage

Er zijn ook een aantal basisopleidingen die veelal modules bevatten van de volledige opleidingen. Met deze opleidingen ontvang je een instituutsdiploma of een diploma van de Associatie. Je hoeft hierbij geen stage te lopen.
Praktijkdiploma medewerker secretariaat (LOI, 10 x €84)
MBO basisopleiding secretariaat en receptie (LOI, 6 x €58)
Kort MBO medewerker secretariaat en receptie (LOI, 9 x €59)

Cursus secretaresse klassikaal

Opleidingsinstituut Fabius verzorgt een aantal administratieve cursussen in 50 plaatsen. Deze cursussen worden klassikaal gegeven in de ochtend of in de avond. De groepjes tellen gemiddeld 10-15 personen. De lessen zijn zeer praktijkgericht en ideaal als je liever niet alleen thuis wilt studeren. Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor de cursus secretaresse klassikaal maar je moet wel redelijk goed Nederlands kunnen spreken. De duur is 45 weken. Fabius is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Het diploma wat je kunt behalen is een instituutsdiploma (net zoals bij Laudius en NHA). Alleen NTI heeft een wettelijk erkende secretaresse opleiding met stage lopen bij een bedrijf.
Opleiding Secretaresse (Fabius, 9x€180 + 4x€205)

Directiesecretaresse

Zowel de LOI als de NTI hebben een wettelijk erkende opleiding Directiesecretaresse op MBO 4 niveau. Het diploma heeft een gelijke waarde als in het dagonderwijs. Stage lopen is verplicht bij een wettelijk erkende opleiding en duurt 480-640 uur. Als je al werk hebt op kantoor in een andere functie dan is het soms mogelijk om bij je eigen werkgever stage te lopen. Het bedrijf moet hiervoor aan enkele voorwaarden voldoen.
MBO directiesecretaresse / managementassistent (NTI, 24 x €53, stage lopen)
MBO directiesecretaresse / managementassistent (LOI, stage, 24 x €54, stage lopen)

Basisopleiding Directiesecretaresse
Bij de basisopleiding hoeft men geen stage te lopen en krijgt men een instituutsdiploma. Als men naderhand zou instromen in de volledige mbo-4 opleiding dan krijgt men vrijstelling voor gelijknamige modules die al gedaan zijn.
MBO basisopleiding secretaresse directiesecretaresse (NTI, 6 x €90, geen stage)
MBO basisopleiding directiesecretaresse/managementassistent (LOI, 10 x €52, geen stage)
Kort MBO directiesecretaresse / managementassistent (LOI, 15 x €59, geen stage)

Medisch secretaresse

De thuiscursus Medisch secretaresse kan goed gecombineerd worden met een baan. De gemiddelde studieduur bij de NHA is 12 maanden en bij de LOI is dit 20 maanden. Afhankelijk van je ervaring en beschikbare tijd kan het studietempo verhoogd/verlaagd worden. Er hoeft geen stage gelopen te worden. Men ontvangt een instituutsdiploma.
Medisch secretaresse (Laudius, 419 – €549)
Medisch Secretaresse (NHA, 18x€37/€43)
Medisch secretaresse (LOI, 14 x €69, 14 x €155)

Juridisch secretaresse

De LOI heeft een uitgebreide cursus juridisch secretaresse. Je leert algemene secretariële vaardigheden, recht, zakelijk Duits en computervaardigheden.
Juridisch secretaresse (NTI, 3 x €46)
Juridisch secretaresse (LOI, 18 x €54)

Associate degree

Heb je al een secretariële functie en wil je hogerop? Dan is een Associate degree (AD) een prima keuze. De opleiding duurt 24 maanden en is door de overheid erkend waardoor je een officieel getuigschrift ontvangt. Bovendien sluit de opleiding aan op de behoeften van het bedrijfsleven.
Associate degree Office management (LOI, 24 x €189, stage lopen)
Meer informatie over Associate Degrees (MBO/HBO niveau, wettelijk erkende opleidingen)

Typecursus

Snel typen (NHA, 4x€31)
Blind typen (NTI, 3x€44)
Snel typen (LOI, 3x€59)

Kosten & Belastingdienst

Als de thuisstudie met je (toekomstig) beroep te maken heeft mag je het lesgeld, examenkosten en leermiddelen van je belasting inkomsten aftrekken. De Belastingdienst hanteert wel een drempelbedrag van €250. Bovendien moet er begeleiding zijn. Een e-cursus zonder docent valt er dus niet onder. De examens worden afgenomen door verschillende partijen waaronder de Associatie (associatie.nl). De examenkosten zijn altijd exclusief ongeacht welke opleiding je kiest. Wat je moet betalen hangt sterk af van de gekozen opleiding. Meer informatie is te vinden op desbetreffende cursuspagina.

Opleidingen en cursussen

Opleiding Directiesecretaresse
Administratieve opleidingen
HR opleidingen
ICT opleidingen
Beste thuisstudie
Erkend diploma
Studiefinanciering


mbo opleidingen thuisstudie