Als assistent help je een ander bij diens werkzaamheden. Veel cursisten zoeken een baan als assistent. In onderstaand overzicht staan een aantal populaire assistent opleidingen. De meeste opleidingen zitten op MBO 4 niveau maar er zijn ook enkele cursussen op MBO basis niveau.

Dokterassistente
Zowel de LOI als het NTI hebben een wettelijk erkende opleiding Doktersassistente met stage lopen. De gemiddelde studieduur van deze volledige doktersassistente is 24 maanden. Het niveau van de opleiding met stage is MBO 4. Wil je liever geen stage lopen of niet zo lang studeren? Dan kun je overwegen om een basisopleiding te doen (6-8 maanden).
Doktersassistente (6-24 maanden)

Apothekersassistent
De volledige thuisstudie Apothekersassistent met stage is wettelijk erkend en duurt 24 maanden. Een thuiscursus zonder stage maar wel met veel modules uit de volledige opleiding is Kort MBO Apothekersassistent (16 maanden). Het kortst is een basisopleiding (8-9 maanden).
Apothekersassistent (8-24 maanden)

Assistent dienstverlening en zorg (MBO1/2)
NTI heeft een wettelijk erkende opleiding op MBO 1 niveau waarbij je als assistent in de zorg gaat werken. Een stapje hoger is de opleiding Helpende zorg en Welzijn (MBO 2). Beide thuisstudie opleidingen zijn wettelijk erkend en inclusief stage lopen. Je leert dus gelijk de praktijk kennen voordat je solliciteert naar een baan.
Assistent in de zorg (MBO 1/2).

Dierenartsassistent
De LOI en NTI hebben beide een wettelijk erkende MBO opleiding Dierenartsassistent. Deze thuisstudie opleiding duurt gemiddeld 24 maanden en is inclusief stage lopen bij een leerbedrijf. NHA heeft een opleiding Dierenartsassistent van 12 maanden. Een basisopleiding Dierenartsassistent is 6 maanden.
Dierenartsassistent (6-24 maanden)

Onderwijsassistent
De opleiding MBO Onderwijsassistent niveau 4 met stage is een wettelijk erkende opleiding die dezelfde waarde heeft als een opleiding in het dagonderwijs. Je assisteert de leraar in het begeleiden van kinderen. De gemiddelde duur van de volledige thuisstudie met stage is 24 maanden. Er zijn ook kortere opleidingen zonder stage die 6-18 maanden duren.
Onderwijsassistent (6-24 maanden)

Assistent Drogist
Men wordt opgeleid voor het erkende vakdiploma van Pharmacon.
Verkoopmedewerker drogisterij (LOI, 4x€85)
Assistent drogist (NHA, 8x€60)
Assistent drogist (LOI, 7x€102)

Assistent makelaar Wonen
Met deze opleiding kun je de assistent worden van een makelaar. De cursus heeft een gemiddelde studieduur van 9 maanden en leidt op voor het officiële SVM NIVO-diploma.
Assistent makelaar Wonen

Management assistent
Het NTI en de LOI hebben een wettelijk erkende opleiding Management assistent/ Directiesectretaresse inclusief stage lopen. De duur van de opleiding is 24 maanden. De NHA heeft een opleiding waarbij je ook steno (snelschrift) leert. De MBO basisopleiding Secretariaat en Receptie is het kortst en duurt 6 maanden.
Management assistent / (directie)secretaresse
Assistent(e) Manager (NHA, 12x€25)

Assistent financieel & administratief
De kortste cursus financieel assistent is van de LOI en duurt 5 maanden. De langste cursus duurt 12 maanden.
Financieel assistent
Assistent Controller (NHA, 16x€52)

Assistent rechten en notaris
Kort HBO Legal assistent advocatuur (LOI, 8x€225)
Juridisch medewerker (LOI, 12x€79)
Kort HBO Legal assistent notariaat (LOI, 8x€225)

Belastingassistent
De opleiding Belastingassistent is erg geschikt als je fiscale kennis wilt opdoen. De belastingassistent ondersteunt een belastingadviseur of belastingconsulent.
Belastingassistent


thuisstudie assistent