De baan receptioniste & telefoniste spreekt veel vrouwen aan en is een veelgevraagde opleiding op mbo 2 niveau. Je neemt de telefoon aan, ontvangt bezoekers en maakt afspraken. In deze baan ben je het visitekaartje van het bedrijf.

Wettelijke erkende opleiding
De LOI heeft een wettelijk erkende opleiding Medewerker secretariaat en receptie. Deze opleiding duurt 18 maanden en ligt op MBO 2 niveau. Een stage van 480 uur is verplicht. Deze wettelijk erkende opleiding met stage heeft dezelfde waarde als op een dagschool. Als je een baan hebt die aansluit op je stage dan kun je soms stage lopen bij je eigen werkgever. Ook heeft de LOI een cursus Receptioniste telefoniste van 9 maanden en een opleiding Medisch receptionist/telefonist waarbij je geen stage hoeft te lopen. De goedkoopste opleiding zonder stage is van Laudius.

Thuiscursus receptioniste
MBO Medewerker secretariaat en receptie (LOI, 18x€67, wettelijk erkende opleiding, stage lopen)
Telefoniste-receptioniste (Laudius, 1x€159 (e-cursus) of 6x€41 (e-cursus+docent) of 1x€269 (e-cursus+docent+boeken), geen stage)
Receptionist(e) / Telefonist(e) (NHA, 9x€51 of 1x€419, geen stage)
MBO basisopleiding Medewerker secretariaat en receptie (LOI, 5x€89, geen stage)
Kort MBO Telefoniste-receptioniste (LOI, 9x€79, geen stage)
Kort MBO Medisch receptionist/telefonist (LOI, 12x€79, geen stage)

Secretaresse opleiding
Een gerelateerde baan is secretaresse. Bij deze thuiscursussen is het mogelijk om een wettelijk erkende opleiding te volgen waarbij je een diploma haalt dat dezelfde waarde heeft als van een gewone school in het dagonderwijs.

In toeristische gebieden heb je de meeste kans op een baan. Op de vacaturesite van Indeed staan veel vacatures voor receptioniste. Functie eisen zijn MBO werk- en denkniveau, het niet erg vinden om in de weekenden te werken en computervaardigheden. Volgens de Loonwijzer verdient een beginnende receptioniste telefoniste gemiddeld zo’n 2000 euro per maand.

goedkope thuisstudie