Thuisstudie HBO
Het NTI heeft diverse bachelor HBO opleidingen die geaccrediteerd zijn door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Deze onafhankelijke accreditatieorganisatie werd in 2005 opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. Je hebt hierdoor een wettelijk erkend diploma als je de studie met succes afrondt. Als je een erkende HBO opleiding zoekt moet je daar op letten: is de opleiding NVAO geaccrediteerd? Bij wettelijk erkende opleidingen is een stage inclusief. Als de studie aansluit op je baan dan kun je vaak bij je werkgever stage lopen of opdrachten uitvoeren.

Geaccrediteerde opleidingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs staan in het officiele register CROHO. Als je in het register zoekt naar NTI dan krijg je een overzicht te zien met opleidingen van hun die geaccrediteerd zijn. Ook de namen van andere Nederlandse opleidingsinstituten kun je hier checken. De NHA en Laudius hebben een paar cursussen op HBO niveau maar geen wettelijk erkende HBO opleidingen met stage lopen.

Korte HBO programma’s

HBO programma’s zijn korte opleidingen die doorgaans 2-6 maanden duren. De langste cursussen duren 12-22 maanden. Ze zijn erg geschikt als je al een baan hebt maar je kennis wilt verdiepen. De korte programma’s zijn onderdeel van volledige HBO bacheloropleidingen die erkend zijn door de NVAO. De korte opleidingen worden vaak afgesloten met een casus. Na afloop kan men een certificaat ontvangen of een instituutsdiploma. Een bepaalde vooropleiding is niet vereist. Een opleiding op MBO-4 niveau of hoger is gewenst om een kort HBO programma goed te volgen.
Korte HBO programma’s

HBO bachelor opleidingen

De studieduur is afhankelijk van het studietempo en vooropleiding en bedraagt tussen de 3 en 6 jaar. Je betaalt niet meer dan 36 maanden en krijgt 6 jaar de tijd om je studie af te ronden. De NTI heeft ongeveer 25 bachelor opleidingen. Het combineert kwaliteit met voordelige prijzen. NHA en Laudius hebben geen HBO bachelor opleidingen.
ICT opleidingen
Psychologie opleidingen
Verpleegkundige, SPH en MWD met subsidie
Bedrijfskunde
Leraar worden
Recht

Kansrijke HBO opleidingen

In een aantal beroepen op HBO niveau is een groot tekort aan geschoolde medewerkers. De overheid verstrekte daarom subsidie om zo studenten over te halen om voor dit beroep te kiezen. De subsidieregeling is echter gestopt. Meer info over kansrijke HBO banen is te lezen op ICT opleidingen en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en verpleegkunde.

Associate Degree – 24 mnd
wettelijk erkend diploma

Een aanrader zijn de Associate Degrees (AD) die 24 maanden duren. Deze opleidingen liggen op het niveau MBO 4/HBO bachelor en zijn wettelijk erkend. Men krijgt bij afronding van de Associate Degree een officieel getuigschrift. De opleidingen zijn toegespitst op de praktijk en je ontvangt 120 studiepunten. Een HBO bachelor is 240 studiepunten. Als je later besluit om voor de bachelor te gaan dan krijg je vrijstelling voor de onderdelen die je al behaald hebt met de Associate Degree. Men dient een stage te volgen als men (te) weinig praktijkervaring heeft. Als je werk en thuisstudie op elkaar aansluiten dan kan je de stageopdrachten uitvoeren bij je eigen werkgever.

Master & Post-bachelor

NTI heeft 9 masters (24 maanden) en 9 master programma’s (6-12 maanden).  Voor de master programma’s is geen bepaalde vooropleiding nodig en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een volledige master. De HBO Master Business Administration (MBA) duurt 24 maanden en kost €395 per maand. De klassikale opleiding is 100 euro duurder. De doelgroep zijn mensen met een voltooide universitaire- of HBO opleiding en werkervaring.
Master opleidingen, programma’s en masterclasses

Klassikale opleidingen

Veel cursisten vinden het prettig om de thuisstudie HBO te combineren met klassikaal studeren. Bij een klassikale studie komen de cursisten een of twee keer per maand bijeen in een regionaal kantoor. De samenkomsten zijn stimulerend en geven je een goed inzicht of je mee kunt komen met de studie. NTI heeft twee klassikale opleidingen (psychologie en rechten) die zelfs wekelijks een bijeenkomst hebben.
Klassikale opleidingen (NTI)

Studiefinanciering

De gewone studiefinanciering is vervangen door het STAP-budget. Dit is een subsidie tot 1000 euro per jaar voor een erkende cursus. De aanvraag gaat via de website van het UWV.


hbo opleiding thuisstudie