Thuisstudie diploma waarde

Heeft een diploma van een thuisstudie cursus dezelfde waarde als een ‘gewoon’ diploma uit het dagonderwijs? Veel mensen willen graag met een thuiscursus beginnen maar twijfelen of ze er aan moeten beginnen. Hoe staan werkgevers er tegenover?

Thuisstudie diploma waarde
Hoe bedrijven tegen een thuisstudie diploma aankijken zal wisselend zijn. Het ene bedrijf zal terughoudend terwijl een ander bedrijf het wel waardeert. Er is hier weinig informatie over bekend. Een thuiscursus glaszetter is misschien handig voor een hobbyist maar zal vermoedelijk veel twijfels oproepen bij bouwbedrijven. Een thuiscursus MBO 4 Verpleegkundige van 36 maanden ligt daarentegen goed in de markt o.a omdat de stage een flink deel van de studie uitmaakt (totaal 2300 uur). Studiefinanciering kun je tot je dertigste aanvragen. Heb je geen werk, geen gezin, ben je nog geen 30 jaar en wil je een thuiscursus HBO doen? Een werkgever kan zich afvragen waarom je geen voltijdopleiding bent begonnen aan een reguliere hogeschool.

1.6 miljoen mensen volgen thuisstudie
Uit cijfers van het CBS weten we dat meer dan een miljoen volwassenen jaarlijks een opleiding volgen. De private opleiders zijn goed voor 85% van de markt. Er zijn ongeveer 600 opleidingsinstituten in Nederland die meer dan 10 medewerkers hebben. Tel daar bovenop nog eens de duizenden zzp-ers die trainingen en cursussen verzorgen. De gezamenlijke omzet van de educatie branche werd destijds geschat op €3,4 miljard euro. Een thuisstudie volgen is dus heel normaal.

Wettelijk erkende MBO opleidingen

Het LOI en NTI hebben een aantal wettelijk erkende opleidingen. Deze opleidingen zijn inclusief stage lopen en hebben wettelijk dezelfde waarde als een opleiding in het dagonderwijs.

Wettelijk erkende MBO opleidingen staan in het Centraal Register Beroepsopleidingen CREBO. Er zijn 3 overzichten: een historisch overzicht, een van alle MBO opleidingsdomeinen en een overzicht van niet bekostigde opleidingen (hier staan de thuisstudies). Dit register is te raadplegen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zoek je in dit register naar de thuisstudie opleiders of een bepaald opleidingsinstituut? Typ dan de volledige naam in van het bedrijf zoals Leidse Onderwijsinstellingen (i.p.v LOI) of Nederlands Talen Instituut (i.p.v NTI). In het CREBO staan 112 MBO opleidingen van de LOI. Deze lopen uiteen van basisberoepsopleidingen, middenkaderopleidingen tot vakopleidingen. Van opleidingsinstituut NTI worden 114 MBO opleidingen vermeld. Al deze opleidingen hebben een ding gemeen: stage lopen bij een leerbedrijf is een verplicht onderdeel. Werk je al in een relevante werkomgeving dan kun je vaak bij je eigen werkgever de stage vervullen.

Zoek het op in het CREBO
Om de waarde van een thuisstudie opleiding (diploma) te bepalen is het belangrijk om te weten is wie het erkend heeft. De NVAO, CROHO, CREBO, branchevereniging, een exameninstituut of het opleidingsinstituut zelf? Bijvoorbeeld bij de thuiscursus MBO Tandartsassistente van de LOI staat duidelijk geschreven: “deze opleiding is volledig erkend door het ministerie van OCW en als deeltijdopleiding geregistreerd in het CREBO onder nummer 25490″. Ook de thuiscursus Tandartsassistente van het NTI is te vinden in het CREBO.

Erkenning door exameninstituut
Een heel andere cursus is het Praktijkdiploma Boekhouden. In het CREBO van niet bekostigde opleidingen (waar de thuisstudies onder vallen) is geen enkele opleiding over boekhouden te vinden. De thuisstudie Praktijkdiploma Boekhouden is niet wettelijk erkend. Echter het diploma wat bij deze opleiding hoort is wel waardevol. Degene die het beste examen verzorgt + afneemt is exameninstituut de Associatie. Dit instituut heeft een prima reputatie bij het bedrijfsleven in Nederland. De goedkoopste thuiscursus die je voorbereid op het Praktijkdiploma Boekhouden is zonder studiebegeleiding. De duurste thuiscursussen zijn klassikale bijeenkomsten. Als je een digitale cursus neemt zonder docent dan heb je ook de meeste kans dat je het niet haalt. Het examen van de Associatie is best pittig en kost bovendien bijna 500 euro (voor 3 onderdelen). Je kunt ook een studieverklaring opvragen bij je opleidingsinstituut of een getuigschrift (20-35 euro) als je een voldoende hebt behaald voor al je ingestuurde huiswerk. Sommige opleidingsinstituten verzorgen zelf een examen/diploma. Maar deze certificaten van de opleidingsinstituten hebben veel minder waarde dan het Praktijkdiploma Boekhouden van exameninstituut de Associatie.

Wettelijk erkende HBO opleidingen & universiteit

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is een onafhankelijke accreditatieorganisatie die in 2005 werd opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. Als je een volledige HBO opleiding zoekt moet je daar dus naar kijken: is de opleiding NVAO geaccrediteerd? Opleidingen binnen het hoger onderwijs die geaccrediteerd zin door de NVAO staan in het officiele register CROHO. Van de LOI zijn 64 volledige HBO opleidingen in het CROHO te vinden: 1 master, 15 Associate Degrees en 48 bachelor opleidingen. Het NTI heeft 31 volledige opleidingen in het CROHO staan. Bij een volledige opleiding is een verplichte stage inbegrepen bij een erkend leerbedrijf. Deze stage mag je bij je eigen werkgever volgen als de werkplek geschikt is. Korte HBO programma’s zijn geen volledige opleidingen en staan dus niet in het CROHO register.

Staat je opleiding er niet in?
Staat je beoogde MBO-, HBO- of universitaire opleiding niet in het CROHO of CREBO register? Het hoeft niet te betekenen dat de opleiding niet goed is maar een vermelding in het CROHO/CREBO geeft werkgevers wat meer zekerheid dat de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd is. Hobby- en taalcursussen zijn niet in de registers te vinden.

De beste thuisstudie

Welke opleidingsinstituut de beste thuisstudie heeft is moeilijk te zeggen. MBO opleidingen zijn wettelijk erkend als ze in het CREBO register staan en HBO-en universitaire opleidingen als ze in het CROHO register staan. Een thuisstudie diploma van deze opleidingen heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs. Opleidingen die niet in het register staan kunnen ook prima geschikt zijn. Bijvoorbeeld MBO- en HBO programma’s die onderdeel zijn van een erkende volledige opleiding.

Associate Degree (wettelijk erkend, MBO/HBO)
Een thuiscursus Associate degree is een prima keus als je al een baan hebt en je je CV en arbeidspositie wilt versterken. De Associate degrees zijn geaccrediteerd door de NVAO. Qua niveau staat een Associate degree tussen MBO-4 en een HBO Bachelor. Na afronding van de thuisstudie cursus ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Associate Degree. Wil je later op voor een HBO Bachelor (240 studiepunten) dan krijg je vrijstelling voor de reeds behaalde vakken van het Associate Degree (120 studiepunten).

Klassikale opleiding HBO
De meeste kans op een diploma heb je vermoedelijk bij klassikaal onderwijs. Deze opleidingen zijn wel een stuk duurder als een gewone thuisstudie. Bij thuisstudie opleiders als de LOI, NTI en NHA komen de cursisten bij klassikaal onderwijs een- of twee maal in de maand samen. Veel cursisten die een MBO- of HBO studie zoeken hebben een voorkeur voor een klassikale opleiding. Het Levenlanglerenkrediet is een mogelijkheid om een hbo-opleiding te financieren. Dit krediet is door de overheid in het leven geroepen en kan vanaf juni 2017 worden aangevraagd.

Post bachelor opleiding versterkt je CV
De duur van post bachelor opleidingen varieert van enkele dagen tot 1.5 jaar. Een post bachelor is een prima aanvulling op een bacheloropleiding en versterkt je CV en arbeidsmarktpositie. De LOI en NTI hebben 6 post bachelors. De post bachelor Kunstgeschiedenis is het kortst met 6 maanden. De post-bachelor Register belastingadviseur duurt 30 maanden.

Thuisstudie opleidingen

HBO opleidingen
HBO korte programma’s
MBO opleidingen