Associate degrees

Erkend door de overheid
Een Associate degree (AD) duurt 2 jaar en is een prima keus als je wel een Hbo-opleiding wilt volgen maar niet 4 jaar wilt studeren. De AD kan zelfs sneller worden afgerond mocht je voldoende werkervaring hebben (Elders verworven competenties – EVC’s). De opleidingen van NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. Deze organisatie is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. Qua niveau staat de opleiding tussen MBO-4 en een HBO bachelor. Na afronding van de thuisstudie cursus ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Associate Degree. Wil je later op voor een HBO Bachelor (240 studiepunten) dan krijg je vrijstelling voor de reeds behaalde vakken (120 studiepunten). Of je stage moet lopen hangt af van je werkervaring en eerder behaalde diploma’s. De stage kun je vaak bij je eigen werkgever volgen als je in een relevante werkomgeving werkt.

Associate degrees

Financieel Management (NTI, 24x€175)
Jeugdwerker (NTI, 24x€190)
Kinderopvang (NTI, 24x€195)

Associate Degrees van NTI
Het NTI heeft verschillende Associate degrees: Financieel management, Jeugdwerker en Kinderopvang. De Associate degrees van het NTI zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het examengeld is exclusief.

Toelatingseisen AD
Om in te schrijven voor een Associate Degree moet je een HAVO/VWO/MBO-4 diploma hebben. Heb je niet zo een diploma maar wel relevante werkervaring? Dan zijn er twee opties om toch mee te doen. Met een Ervaringscertificaat (EVC) is het meestal mogelijk je aan te melden en/of zelfs vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen.

STAP-budget – gratis opleiding

De belastingaftrek voor opleidingen en cursussen is gestopt per 1 januari 2022. Het is wel mogelijk om een STAP-budget aan te vragen. Als je aanvraag is goedgekeurd dan krijg je tot 1000 euro terug per jaar. Heb je een cursus onder de 1000 euro dan kan deze dus gratis zijn!

Associate degrees (NHA en Laudius)

De NHA en Laudius hebben geen Associate Degrees. De NHA biedt een paar korte opleidingen aan op HBO niveau zoals Recht met Management zonder stage. Deze opleidingen zijn waardevol maar niet wettelijk erkend door het ministerie van OWC. Je krijgt met deze verkorte HBO opleidingen een instituutsdiploma dat niet dezelfde status heeft als bij een Associate Degree. De opleiding HBO Psychosociaal Counselor van de NHA is erkend door de SNRO.

Thuisstudie opleidingen en cursussen

Administratieve opleidingen
ICT opleidingen
HR opleidingen