Associate degrees

Erkend door de overheid
Een Associate degree (AD) duurt 2 jaar en is een prima keus als je wel een hbo-opleiding wilt volgen maar niet 4 jaar wilt studeren. De opleidingen van de LOI en NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. Deze organisatie is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. Qua niveau staat de opleiding tussen mbo-4 en een hbo Bachelor. Na afronding van de thuisstudie cursus ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Associate Degree. Wil je later op voor een hbo Bachelor (240 studiepunten) dan krijg je vrijstelling voor de reeds behaalde vakken (120 studiepunten). Een AD is altijd inclusief een verplichte stage. Deze stage kun je bij je eigen werkgever volgen als je in een relevante werkomgeving werkt.

Associate Degrees
De LOI heeft 18 verschillende Associate degrees waarvan 10 opleidingen klassikaal te volgen zijn. Bij een klassikale opleiding heb je een paar keer per maand persoonlijk contact met je docent en medestudenten in een leslokaal bij jouw in de buurt. De cursusprijs van een klassikale opleiding is wel een stuk duurder als bij een gewone opleiding. Veel cursisten denken er baat bij te hebben getuige de 300 klassikale opleidingen die de LOI thans aanbiedt.

Studiekosten aftrekbaar
Heeft de AD met je (toekomstig) beroep te maken dan zijn de studiekosten aftrekbaar van de belasting! Populaire Associate Degrees zijn Media Design, Office Management en Retailmanagement. De arbeidsmarktperspectieven van een Associate Degree van de LOI zijn bovendien erg gunstig te noemen.

Associate degrees (LOI)
– Accountancy (ook klassikaal mogelijk)
– Bouwkunde
– Facility management
– Financial Services Management (specialisatie Financieel advies)
– Financial Services Management (specialisatie Verzekeringsadvies)
– Financieel management (klassikaal)
– Logistiek en Economie
– Management
– Management, Economie en Recht (MER) (klassikaal)
– Marketing (klassikaal)
– Media design (klassikaal)
– Office management (klassikaal)
– Projectleider techniek
– Rechten – specialisatie Civielrecht (klassikaal)
– Rechten – specialisatie Publiekrecht (klassikaal)
– Retailmanagement (klassikaal)
– Sales (klassikaal)
– Security management

Toelatingseisen AD
Om in te schrijven voor een Associate Degree moet je een havo/vwo/mbo-4 diploma hebben. Heb je niet zo een diploma maar wel relevante werkervaring? Dan zijn er twee opties om toch mee te doen. Met een Ervaringscertificaat (EVC) is het meestal mogelijk je aan te melden en/of zelfs vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen. Ook kan je een 21+ toelatingsexamen doen. Dit is een digitale toets die op 16 verschillende locaties in Nederland wordt afgenomen. De kosten van het 21+ toelatingsexamen zijn €75 maar dat geld krijg je terug als je bij de LOI begint.

Associate degrees (NTI)

Het NTI heeft 5 Associate degrees: Accountancy, Financieel management, Jeugdwerker, Kinderopvang, Welzijn en zorg voor ouderen. De Associate degrees van het NTI zijn goedgekeurd door de NVAO en je ontvangt studiepunten voor de opleiding. De opleiding Associate degree Hogere hotelschool heeft geen NVAO erkenning. De opleiding is in samenwerking met de Hogere hotelschool Stenden.
– AD Accountancy
– AD Financieel Management
– AD Hogere Hotelschool
– AD Jeugdwerker
– AD Kinderopvang
– AD Management in de zorg

Associate degrees (NHA en Laudius)

De NHA en Laudius hebben geen Associate Degrees. De NHA biedt een paar korte opleidingen aan op hbo niveau zoals Recht met Management zonder stage. Deze opleidingen zijn waardevol maar niet wettelijk erkend door het ministerie van OWC. Je krijgt met deze verkorte HBO opleidingen een instituutsdiploma dat niet dezelfde status heeft als bij een Associate Degree. De opleiding HBO Psychosociaal Counselor van de NHA is erkend door de SNRO.

Thuisstudie opleidingen en cursussen

300 Klassikale opleidingen (LOI)
Administratieve opleidingen
ICT opleidingen
HR opleidingen

hbo opleidingen