Een eigen bedrijf beginnen is tegenwoordig heel normaal geworden. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp) in Nederland. Dit zijn zowel mensen die fulltime als parttime als eigen baas werken. Een kleine 900.000 zzp-ers verdienen hun hoofdinkomen met hun werkzaamheden als zelfstandige. Heb jij interesse in een thuisstudie eigen bedrijf beginnen?

Thuisstudie eigen bedrijf beginnen

Er zijn diverse thuiscursussen om een eigen bedrijf te starten. Onderstaand lijstje geeft je een aantal ideeen hoe je voor je eigen kunt beginnen zonder grote investeringen. Werken vanuit huis is natuurlijk ideaal als je kleine kinderen hebt of om een andere reden gebonden bent aan thuis.
Thuiskapper worden
Sieraden maken + webshop
Webwinkel starten
Schoonheidsspecialiste
Nagelstudio beginnen
Cateringbedrijf beginnen
Taartenwinkel beginnen
Detective worden
Beroepsfotograaf
Eigen schoonmaakbedrijf

Zzp-er in de zorg

Verpleegkundigen die als eigen baas in de zorg willen werken moeten zich registreren in het BIG register. Hierin staan alle erkende artsen, tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten, psychotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen. Verzorgenden IG (wettelijk erkende cursus, mbo-3) en Helpende zorg en welzijn (wettelijk erkende cursus, mbo-2) staan niet in het BIG maar kunnen wel als zzp-er werkzaam zijn. Werk krijg je via een bemiddelingsbureau, online vacaturebank of direct via het zorgkantoor. Er zijn zowel wettelijk erkende opleidingen verpleegkundige op mbo-4 en hbo niveau als basisopleidingen en korte cursussen.
Verpleegkundige en Verzorgende IG
Persoonlijke begeleider in de zorg
Helpende zorg en welzijn
Gewichtsconsulent

Snel eigen baas worden

Welke stappen moet je zetten als je een eigen bedrijf wilt beginnen? Dat hangt er eigenlijk vanaf welke business je wilt beginnen. De meeste zzp-ers starten vanuit huis en hebben hierdoor weinig financiering nodig. Een inschrijving bij de KvK en een aanmelding bij de belastingdienst kan dan volstaan. Heb je financiering nodig van de bank? Dan heb je een ondernemingsplan nodig waarin precies uitgelegd wordt hoe er winst gemaakt gaat worden. Dit ondernemingsplan is niet verplicht als je ondernemer wilt worden maar de bank zal er zeker om vragen als je financiering wilt hebben.

ZZP verzekeringen

Slechts 20% van de zzp-ers zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is duur om af te sluiten. Ook het pensioen schiet er bij veel zelfstandigen bij in. Er zijn een aantal zaken waarop je niet kunt besparen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je gezinsleden veroorzaken bij andere mensen. Ga je werken als zzp-er dan kun je niet terugvallen op je particuliere verzekering maar heb je een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven nodig. Deze verzekering dekt materiele schade. Als je ook vermogensschade kunt veroorzaken dan dien je tevens een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan een consultant die een verkeerd advies geeft, een boekhouder die ten onrechte iets goedkeurt of een ICT-er die fouten maakt in de software.

Mensen met een aanneming- of klusbedrijf hebben een Constructie All Risk (CAR) nodig als aanvulling op de Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven. Heb je een bestelbus dan mag je deze prive verzekeren als de bestelbus hoofdzakelijk prive gebruikt wordt. Als er teveel zakelijke ritten meegemaakt worden dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht maar wel handig als je een geschil hebt waaruit grote kosten kunnen voortvloeien

cursus je eigen bedrijf beginnen>