Veel Nederlanders volgen cursus

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat veel Nederlanders een cursus, opleiding of workskop volgen. Ongeveer 1.6 miljoen Nederlanders tussen de 25 – 65 jaar volgden in 2014 een cursus. Dit komt neer op zo’n 18% van de beroepsbevolking. Hiermee behoren we tot de koplopers van Europa. In Denemarken volgden in 2014 meer dan 31% een cursus. Zweden (29%) en Finland (25%) maakten de top drie compleet. Op plek vier stond Frankrijk met 18.6%. Duitsland scoort met een 7.9% niet hoog. Helemaal onderaan staan Roemenie en Bulgarije waar nog geen twee procent van de beroepsbevolking een cursus volgt.

5 maart 2018
Het CBS publiceerde vandaag weer een soortgelijk onderzoek hoeveel Nederlanders een werkgerelateerde scholing volgen. Dit kan een thuiscursus zijn maar ook een training, workshop, bedrijfsopleiding of een seminar. In het meest recente onderzoek bleek dat 54% van de Nederlanders tussen de 25 – 65 jaar scholing volgde in verband met het werk.

cursus hoger opgeleiden

In Nederland zijn het vooral mensen uit het onderwijs, gezondheidszorg en de financiĆ«le dienstverlening die een cursus volgen. Hooggeschoolden en werkenden moeten ‘bij’ blijven met de kennis van hun beroep. Zij volgen daarom veel vaker een opleiding dan iemand die werkloos is of laaggeschoold. Ook mensen die voor het eerst een baan hebben moet vaak bijgeschoold worden. Nederland zet in op meer scholing en wil dat het percentage van bijleren omhoog gaat naar 20% in 2020. Kom je niet in aanmerking op je werk voor een geschikte omscholing? Kijk dan eens voor een thuiscursus met erkend diploma. Je kan thuis studeren in je eigen tempo wanneer jij wilt. Bovendien zijn cursussen die begeleid worden door een (online) docent + te maken hebben met je beroep aftrekbaar van de belasting. Er is wel een drempelbedrag van 250 euro.
HBO opleiding met subsidie
Master opleiding & masterclasses

Het aantal mensen dat ouder is dan 30 jaar en een studie doet aan de universiteit of MBO wordt steeds kleiner. Vooral in het MBO is de achteruitgang sterk. In 2011 waren er nog 54.000 dertig-plussers die lessen volgden op een mbo. In 2015 waren er dit nog slechts 24.000. Ook in het HBO waren zo’n 25% minder dertig-plussers dan vier jaar geleden. De oorzaak van deze achteruitgang stond niet vermeld maar het lijkt mij dat financiele vergoedingen een belangrijke rol spelen of er meer of minder studenten komen. Met het leenstelsel is studeren veel duurder geworden in vergelijking met vroeger.

Opleidingen en cursussen

ICT opleidingen
HR opleidingen
Associate Degrees (MBO-HBO niveau)
Administratieve opleidingen
Opleidingen in de zorg
Secretaresse opleidingen
Baankansen MBO
Thuiscursus Studiefinanciering