Sinds augustus 2015 werken het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven samen in de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het doel is om mbo studenten stage- en leerbanen te geven met goede vooruitzichten op een baan. De SBB houdt de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt scherp in de gaten o.a door enquĂȘtes te houden onder leerbedrijven.
Werk verdwenen & flexibel werken
Als je een MBO opleiding wilt gaan doen dan is het erg belangrijk om te weten hoe de vooruitzichten zijn op een baan. De afgelopen jaren is veel werk verdwenen. Door automatisering en robotisering gingen duizenden banen in de bankensector en op kantoren verloren. Er is veel concurrentie van werknemers uit andere Europese landen die een stuk goedkoper werken. Door deze werknemers in te huren via organisaties in hun eigen land kunnen de minimumlonen omzeild worden. Verder speelt het Nederlandse bedrijfsleven steeds verder in op het flexibele werken. Er werken inmiddels 1.9 miljoen mensen met een flexcontract. Daarnaast zijn er 1,4 miljoen zzp’ers die ook werk zoeken. Veel Nederlanders zijn hierop tegen. De overgrote meerderheid wilt gewoon een vast contract.
Baankansen MBO opleidingen
In het schooljaar 2015/2016 volgden ruim 475.000 studenten een MBO opleiding. In Nederland werken ruim 7 miljoen mensen. Zo’n 2,1 miljoen werken op MBO-niveau. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) houdt bij wat de baankansen zijn voor MBO leerlingen. Beroepen die anno 2017 weinig perspectief bieden zijn (tussen haakjes het niveau): Medewerker DTP(2), administratie(2), medewerker ICT(2), mode/interieur(2), voeding en technologie(3), dierverzorging(2). Beroepen met goede vooruitzichten zijn medewerkers in de verpleging (verpleegkundige, verzorgende IG), groene sector zoals ondernemer vers(4) medewerkers vers(2), hovenier(2) en medewerker teelt(2/3). Ook de bouw en technische bedrijven zoeken weer volop vakbekwame werknemers zoals allround contructiemedewerkers, pijpenbewerkers, plaatwerkers, betontimmerman, opperman en basislassers. In de sector Gastvrijheid is vooral werk voor leidinggevenden in de bediening, gastvrouw/gastheer en koks. In de ICT zijn de kansen op werk voor MBO netwerk-, ICT- en mediabeheerders voldoende.
Thuisstudie MBO zonder stage
Als je kiest voor een thuisstudie MBO zonder stage dan kan je een diploma behalen in een kortere tijd dan de volledige opleiding. Door de stage en een aantal algemene modules over te slaan kan je tijd besparen. Het LOI heeft de meeste MBO opleidingen zonder stage. Vaak zijn deze opleidingen ook klassikaal te volgen. Klassikaal onderwijs is niet goedkoop maar het vergroot wel je kansen op het behalen van het diploma. Je kunt al in 8 maanden een MBO opleiding zonder stage doen.
MBO opleidingen
Tags: thuisstudie, MBO opleidingen, baankansen MBO 4 opleidingen, MBO opleidingen, ICT opleidingen, Kantoor opleidingen, MBO basisopleidingen, Administratieve opleidingen, Opleidingen in de zorg, Secretaresse opleidingenvoltijd MBO opleiding, VMBO diploma voor volwassenen, opleiding MBO niveau 4, MBO basisopleiding, thuisstudie MBO niveau 1, MBO certificaten, thuisstudie assistent