Thuisstudie zonder vooropleiding

Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of men een thuisstudie zonder vooropleiding kan volgen? Het antwoord is bevestigend. Bij veel opleidingen is geen specifieke vooropleiding vereist. Bij MBO basisopleidingen zonder stage hoef je meestal geen diploma te hebben en kun je direct inschrijven. Veel cursisten hebben belangstelling voor een basiscursus in de zorg of kantoor. Ook HBO programma’s (cursussen van 2-22 maanden) stellen een vooropleiding meestal niet verplicht. De exacte voorwaarden staan altijd duidelijk vermeld bij de desbetreffende cursus.

Met stage of zonder stage?
De LOI, NTI, NHA en Laudius zijn de bekendste thuisstudie opleiders in Nederland. Een opleiding met stage is soms moeilijk te realiseren. Toch moet je proberen om het toch te doen. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel volledige MBO- en HBO opleidingen met stage in het CREBO / CROHO register staan. Voor een werkgever is opname in dit register een teken dat de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd is en van hetzelfde niveau is als in het dagonderwijs. Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel van een studie. Studenten in het dagonderwijs lopen ook stage tijdens hun schoolperiode. Het is mogelijk om bij je eigen werkgever (parttime) stage te lopen als het bedrijf aan de wettelijk gestelde voorwaarden voldoet. Een opleiding die in het CREBO/ CROHO register staat mag het predicaat voeren van ‘wettelijk erkend’ of ‘door de overheid erkent’ (i.p.v erkend).

Veel werk in de zorg en bouw
Als je een opleiding zoekt zonder vooropleiding en goede baankansen dan is wellicht een opleiding in de zorg het overwegen waard. Na jaren van bezuinigen door de overheid is de werkgelegenheid in de zorg weer sterk aangetrokken. Verpleeginstellingen en ziekenhuizen staan te springen om personeel. Op thuisstudie.net worden diverse MBO- en HBO opleidingen met elkaar vergeleken zodat jij de beste keus kunt maken. Erg interessant zijn de HBO opleidingen SPH en Verpleegkundige met subsidie.

Veelgevraagde beroepen in de bouw zoals timmerman en metselaar worden niet aangeboden als thuisstudie. Deze beroepen kun je het beste leren op een lokale MBO school. Ben je al ouder dan 19 jaar dan kun je vaak nog terecht op de avondschool. Tot je 30e krijgt je studiefinanciering. Ben je ouder dan dertig jaar en wil je werken in de bouw? Als je werkloos bent kun je vragen aan het UWV/gemeente of je om- of bijgeschoold kunt worden tot bouwvakker.

Verzorgende IG

De opleiding Verzorgende IG is wettelijk erkend met een officieel diploma. Er zijn verschillende profielen waaruit je kunt kiezen: Verpleeg- en verzorgingshuizen Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke gezondheidszorg en Kraamzorg. Het voordeel van de opleiding Verzorgende IG is dat het een betrekkelijk korte opleiding op mbo-3 niveau. De gemiddelde studieduur is 18 maanden. Stage lopen bij een bedrijf of instelling is verplicht. Heb je geen diploma maar ben je 18 jaar of ouder dan kun je een om een Toelatingsexamen 18+ vragen. Als dit toelatingsexamen voldoende is dan kun je inschrijven voor deze thuisstudie zonder vooropleiding. Een stapje hoger is de opleiding Verpleegkundige op MBO-4 niveau. Ook bij de opleiding Verpleegkundige is het mogelijk om in te schrijven zonder diploma mits je het toelatingsexamen goed aflegt.
MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (NTI, 18x€115, 20x€103, 24x€86, 36x€57)
MBO Verzorgende IG – Geestelijke gezondheidszorg (LOI, 18x€130/€153, 18x€199 klassikaal)
MBO Verzorgende IG (NTI, 20x€103, 24x€86, 36x€57)
MBO Verzorgende IG Kraamzorg (NTI, 18x€86-115)
MBO Verzorgende IG – Kraamzorg (LOI, 18x€130/153)
MBO Verzorgende IG – Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (LOI, 18x€130, stage 480 uur)
MBO Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (NTI, 18x€86-115)
MBO Verzorgende IG – Gehandicaptenzorg (NTI, 20x€103, 24x€86, 36x€57)
MBO Verzorgende IG – Gehandicaptenzorg (LOI, 18x€130/153)

MBO opleidingen

Tags: thuisstudie, zonder diploma, zonder vooropleiding, opleiding, verpleegkundige, Verzorgende IG, MBO 4 opleidingen, MBO opleidingen, ICT opleidingen, Kantoor opleidingen, thuisstudie zonder stage, voltijd MBO opleiding, VMBO diploma voor volwassenen, opleiding MBO niveau 4, MBO basisopleiding, kort MBO ICT, thuisstudie MBO niveau 1, MBO certificaten, thuisstudie assistent