Thuisstudie MBO / HBO zonder stage

studielokaal
Een thuisstudie MBO zonder stage scheelt tijd en geld. Soms zit je in een situatie dat stage lopen slecht uitkomt en welhaast niet te combineren is met je huidige baan. Toch is een stage belangrijk om verschillende redenen.

Waarom is stage lopen belangrijk?

Een relevante stage is waardevol voor een toekomstige baan omdat het een behoorlijke toegevoegde waarde heeft. Je doet praktijkervaring op in een bedrijf. Zo kun je zien of het werk bevalt en peilen waar je interesses leggen. Misschien houdt je er zelfs een baan aan over. Het komt namelijk regelmatig voor dat een bedrijf aan de stagiair(e) vraagt of ze willen blijven en een tijdelijk contract aanbieden. Dan kan je mooi werkervaring opdoen dat goed van pas zal komen op je CV. Hoe meer werkervaring hoe hoger de kans op een goede baan die je leuk vindt. Met een stage onderscheidt je je van studenten die geen praktijkervaring hebben opgedaan en alleen theoretische kennis bezitten. Een werkgever zal dit zeker meewegen bij een sollicitatie.
MBO basis opleiding zonder stage
Kort MBO ICT
Kort HBO zonder stage
Kort HBO ICT

Met stage wettelijk erkende opleiding

Een MBO opleiding is wettelijk erkend als deze is opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Dit register wordt bijgehouden door DUO die ook de studiefinanciering in Nederland regelt. Als jouw thuisstudie MBO is opgenomen in het CREBO dan kun je gerustgesteld zijn dat je een opleiding volgt die dezelfde waarde heeft als een opleiding aan een dagschool. Een thuisstudie MBO zonder stage is echter niet opgenomen in het CREBO. Dit maakt dus een belangrijk verschil. Je studie zal niet dezelfde status hebben als een thuisstudie opleiding waarin wel een stage is inbegrepen.

Een stage (ook wel beroepspraktijkvorming genoemd) is een belangrijk onderdeel van MBO- en HBO opleidingen. De wet stelt een minimum aantal uren vast aan stage lopen. Er zitten behoorlijke verschillen in de duur ervan. Een stage op MBO 2 niveau telt 384/508 uur terwijl iemand die stage loopt op MBO 4 niveau meer dan 1400 uur bezig is. Een MBO verpleegkundige op niveau 4 heeft zelfs een stageperiode van 2300 uur. Verpleegkundigen die 2300 stage doen lopen mee met de vaste krachten en doen veel werkervaring op. De kansen op een leerbaan en baankansen van een MBO verpleegkundige (niveau 4) zijn dan ook erg goed.

Studiefinanciering & STAP-budget

Studiefinanciering is mogelijk voor een voltijd MBO opleiding. Een thuisstudie geldt als een deeltijdopleiding ook al zou je hele dagen studeren. Een andere optie was dat men de kosten van een studie mocht aftrekken van de belasting mits deze met een (toekomstige) baan te maken had. Deze aftrek is echter stopgezet in 2022. Ervoor in de plaats kwam het STAP-budget. Als je thuisstudie erkend is en in het scholingsregister staat dan kan dit tot 1000 euro per jaar opleveren.

vraag het STAP-budget aan als je een thuisstudie wilt volgen

HBO thuisstudie zonder stage

Een HBO thuisstudie zonder stage kan geschikt zijn als je al voldoende relevante werkervaring hebt. Bij wettelijk erkende opleidingen is stage lopen een (verplicht) onderdeel van de studie. Het is echter mogelijk om vrijstelling te krijgen. Bij het LOI kan men vrijstelling van stage krijgen als men een ervaringscertificaat (EVC) kan overleggen. Het NTI stelt meer voorwaarden. Je moet bij NTI een propedeuse van jouw gekozen opleiding hebben, minimaal 100 EC hebben en een derde lespakket van NTI hebben ontvangen. Wettelijk erkende MBO/HBO/WO opleidingen staan geregistreerd in het CREBO of CROHO register. Deze registers worden bijgehouden door DUO die ook de studiefinanciering regelt.

HBO kort programma
Een HBO kort programma is een korte studie van enkele maanden en erg geschikt als je je kennis wilt verbreden en/of je cv wilt versterken. Vaak zijn deze korte hbo programma’s opgebouwd uit modules van wettelijk erkende opleidingen. Dit betekent dat je een erkend certificaat krijgt als je de cursus goed afsluit. Mocht je later inschrijven op een volledige HBO bachelor opleiding dan kun je de eerder verkregen certificaten van de korte programma’s inruilen en vrijstelling krijgen voor die onderdelen. In tegenstelling tot een HBO bachelor is een vooropleiding bij een Kort HBO programma niet vereist maar wordt er wel van uitgegaan dat de cursisten een werk- en denkniveau hebben van MBO 4 / HBO.

Associate Degrees
Een thuisstudie Associate degree (AD) duurt gemiddeld 2 jaar en is een prima keus als je wel een HBO opleiding wilt volgen maar niet 3/4 jaar wilt studeren. Associate Degrees zijn wettelijk erkend met een officieel getuigschrift. Dit houdt wel in dat stage lopen een onderdeel van de opleiding is. Een stage is goed te combineren met een baan. De studieduur/stage is te verkorten afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Voor toelating tot de opleiding Associate Degree heb je een MBO 4-, HAVO- of VWO diploma nodig.
Tags: Thuisstudie, MBO zonder stage, HBO zonder stage, CREBO, cursus, kort programma, Associate Degrees