MBO opleiding op latere leeftijd

Een MBO opleiding op latere leeftijd? Is dit realistisch of kun je het beter niet meer doen? Als je de verhalen op het internet van anderen leest dan zijn de meningen overwegend positief. Belangrijk is dat je een opleiding kiest die goed in de arbeidsmarkt ligt en waar de kans op werk groot is.

Avondschool
Veel lokale MBO scholen geven avondonderwijs voor volwassenen. Vaak is dit Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) waar volwassenen een VMBO, HAVO of VWO diploma kunnen behalen. Andere opleidingen op een lokale MBO zijn het inburgeringstraject en het leren van Nederlands. Avondscholen kunnen ook maatwerk leveren en een opleiding volledig aanpassen aan de wensen van de werkgever. Heb je geen baan dan kun je een MBO BOL opleiding volgen waarbij je enerzijds lessen volgt op school en anderzijds werkt bij een leerbedrijf om ervaring op te doen.

Thuisstudie
Heb je al een baan dan is een thuisstudie de aangewezen weg zijn om je bij- of om te scholen. De beste kans op werk heb je met een wettelijk erkende opleiding die inclusief een stage is. Deze stage kan gecombineerd worden met je baan of gezinsleven. Het is mogelijk om stage te lopen bij je eigen werkgever mits het bedrijf aan enkele voorwaarden voldoet. Heb je geen tijd voor stage of wil je eerst eens kijken hoe de opleiding bevalt dan kan een MBO basisopleiding geschikt zijn.

Werken in de zorg
Een MBO opleiding op latere leeftijd met prima baankansen is zorgmedewerker. De thuisstudie Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2) kan bij het NTI in 12 maanden gevolgd worden. De erkende thuisstudie opleidingen Verzorgende IG (MBO-3) en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (MBO-3) duren 18 maanden. Wil je graag als verpleegkundige (MBO-4) aan de slag dan ben je 36 maanden kwijt. Dit is wel inclusief 2300 uur stage lopen. De opleidingen HBO bachelor Verpleegkundige en HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) duren 48 maanden en krijgen op het moment subsidie van de overheid.

ICT medewerker
Goede kansen op een baan in de ICT sector liggen op MBO-4 niveau. Opleidingen zijn Netwerk- en mediabeheerder en ICT Beheerder. De beste kansen liggen op HBO niveau. Een groot gedeelte van de ICT’ers verdient tussen de 2000-4000 euro per maand. Het salaris van een Java Developer, C# Developer en Systeembeheerder ligt rond de 3300-3500 euro. Een Network Engineer en Security Analyst zitten tussen de 3800-4200 euro en een Database analist is goed voor 7000 euro per maand. Een Associate Degree (AD) duurt 24 maanden, is wettelijk erkend en ligt op MBO-4/HBO niveau. Een interessante ICT opleiding is de Associate degree Security management en Associate degree Media Design.

Werken op kantoor
Met administratief werk moet je voorzichtiger zijn als je een MBO opleiding op latere leeftijd zoekt. In juli 2018 verscheen een artikel op het internet dat de EU 1,4 miljoen euro wilde vrijmaken voor ontslagen bankmedewerkers in Nederland.. De digitalisering van de financiƫle sector zorgt al jarenlang voor banenverlies. Vooral 50-plussers hebben het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt. Een administratieve opleiding met baangarantie is erg moeilijk te krijgen. Jongeren hebben voldoende arbeidsperspectief met banen als financieel administratief medewerker en juridisch administratief dienstverlener.

Associate degree
Een Associate degree is een wettelijk erkende opleiding op MBO-4/HBO niveau. De opleiding is erg geschikt als je een HBO opleiding zou willen volgen maar niet vier jaar wilt studeren. Een Associate degree duurt 24 maanden en is afgestemd op de praktijk. Bij de LOI is keus uit 19 AD’s en de NTI heeft 4 AD’s. Een paar willekeurige Associate degrees zijn Financieel Management, Kinderopvang, Management in de Zorg, Security Management, Sales, Logistiek en Economie, Media Design en Bouwkunde.

Leraar worden (HBO)
Werk je in het bedrijfsleven en heb je veel ervaring in een bepaald vak? Dan kun je soms als leraar aan de slag. Als zij-instromer mag je onbevoegd les geven als je binnen een bepaalde periode je lesbevoegdheid haalt. Bij de LOI kun je het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) halen in 12 maanden. Een gewone thuisstudie Leraar PABO, Wiskunde, Engels of Nederlands duurt 48 maanden inclusief stage lopen.

Thuisstudie opleidingen

HBO opleidingen
Korte HBO-programma
MBO opleidingen