Een opleiding met baangarantie 50plus zonder een vermogen te betalen. Waar vind je die? Vijftigplussers hebben het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt. Veel werkgevers zijn huiverachtig om ouderen in dienst te nemen. Te hoog loon, teveel vrije dagen en een hoger risico op ziekteverzuim zijn enkele redenen die bedrijven weerhoudt om 50 plussers in dienst te nemen.
Opleiding met baangarantie
Opleidingen met baangarantie gaan vaak via het UWV, uitzendbureau of je moet direct bij de bedrijven zelf solliciteren. Mensen die hun baan verloren hebben en jong zijn kunnen omgeschoold worden tot bouwvakker, medewerker techniek of zorgmedewerker. Bij een landelijke uitzender konden werkzoekenden solliciteren naar de functie van kok waarbij een baangarantie werd beloofd. De maximale leeftijd om mee te doen in dit project was echter 49 jaar. Bij een bedrijf in installatietechniek kunnen werkzoekenden in dienst treden mits ze technisch onderlegd zijn en een technische opleiding willen volgen op MBO3/4 niveau. Een opleiding met baangarantie 50 plus zul je waarschijnlijk niet snel vinden. Toch zijn er mogelijkheden om weer aan het werk te geraken als je ouder dan vijftig bent.
UWV
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft enkele regelingen voor 50-plussers om aan werk te komen. Meer informatie hierover staat op de website van UWV.
– Proefplaatsing
– Compensatieregeling: (ziektewet-uitkering die UWV betaalt mocht je ziek worden bij de werkgever)
– Loonkostenvoordeel (LKV)
Erkende thuisstudie in zorg
Als je de vijftig bent gepasseerd zul je waarschijnlijk niet meer een carriere wensen in de bouw. In de zorg of in de ICT zijn wel goede mogelijkheden (met/zonder baangarantie). Bij zorginstellingen kan soms een leer/werk traject gevolgd worden met een baangarantie. Ben je niet hele dagen beschikbaar of vindt je dit een te grote stap? De LOI en NTI hebben diverse zorgopleidingen die wettelijk erkend zijn door de overheid inclusief een stage bij een erkend leerbedrijf. De volledige thuisstudie Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen met stage heeft dezelfde waarde als een diploma in het dagonderwijs. De thuisstudie duurt 18 maanden inclusief stage. Een andere veelgevraagde opleiding is Verzorgende IG die ook 18 maanden duurt. De thuisstudie Verpleegkundige (MBO-4 niveau) duurt weliswaar 36 maanden maar is inclusief een stage van 2300 uur. Een stuk korter is de basisopleiding die zonder stage is. Een basisopleiding is niet wettelijk erkend: het niveau is lager dan de volledige opleiding en er is geen stage. Een aantal volledige HBO opleidingen (SPH, Verpleegkundige) kregen subsidie van de overheid. Hoewel deze subsidie inmiddels is afgebouwd zijn de opleidingen nog steeds aantrekkelijk geprijsd.
Thuisstudie ICT
Heb je geen ervaring, ben je 50plus en wil je graag werken in de ICT? De volledige thuisstudie Netwerk- en mediabeheerder (MBO-4) duurt 24 maanden inclusief stage lopen. Een basisopleiding duurt 8-10 maanden. De grootste kans op werk heb je met een HBO opleiding. ICT werk op MBO1/2 niveau is lastiger te vinden. Dit werk is vaak al geautomatiseerd. Een alternatief voor een HBO bachelor is een Associate Degree (AD) die 24 maanden duurt. Het diploma van de AD is net als de bachelor wettelijk erkend maar het niveau ligt iets lager (MBO-4/HBO).
Kosten aftrekbaar tot 2022
Volg je een opleiding voor je (toekomstig) beroep dan mochten de studiekosten van de belastingaangifte afgetrokken worden. Je kreeg met terugwerkende kracht een flink deel van je geld terug. Er waren al een tijd plannen om de aftrek te stoppen en deze regeling is gestopt per 1 januari 2022. Er is een subsidieregeling voor in de plaats gekomen genaamd STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Meer info hierover op de site van de belastingdienst.