Ziekenhuizen failliet

De IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn gisteren failliet verklaard. Het nieuws volgde vrij snel dat er een paar dagen geleden al uitstel van betaling was gekregen. De zorgverzekeraars wilden niet meer bijspringen om de boel te redden. Er zijn nog een paar andere ziekenhuizen in de omgeving die patiënten kunnen opvangen. De zorg in het gebied is niet in gevaar. De mensen moeten wel wat verder reizen.

Negatieve spiraal MC Slotervaart
Beide ziekenhuizen zijn commerciële bedrijven die teveel verlies maakten. Het Slotervaartziekenhuis was de afgelopen jaren al negatief in het nieuws gekomen. Hierdoor verwezen huisartsen minder patiënten door wat het ziekenhuis behoorlijk wat inkomsten scheelde. Ook zorgmedewerkers gingen liever elders werken. Het ziekenhuis zag zich hierdoor genoodzaakt om dure uitzendkrachten in te huren om toch genoeg personeel te hebben. Er werkten 1200 medewerkers. De verwachting is dat zij werk zullen vinden bij andere zorginstellingen in en rond Amsterdam. Het UWV zorgt ervoor dat personeel wordt betaald.

Verscheidene uitzendbureau’s hadden hun verpleegkundigen al teruggetrokken. Ingehuurde medewerkers zijn relatief duur. Omdat er een tekort is aan geschoold personeel moeten de ziekenhuizen en verpleeghuizen wel een beroep doen op een bemiddelingskantoor. Aan de andere kant is het gunstiger om tijdelijk personeel aan te nemen. Iemand die ziek raakt daarvan moet de werkgever twee jaar lang het salaris doorbetalen. Bij een tijdelijke kracht is dit (dure) risico er niet.

IJsselmeerziekenhuizen
Voor het IJsselmeerziekenhuizen liggen de kansen op een doorstart een stuk beter. Het ziekenhuis heeft vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten. De verwachting is dat het ziekenhuis doorgaat in een afgeslankte vorm en met een nieuwe eigenaar. Na het faillissement is het ziekenhuis weer open gegaan met steun van de zorgverzekeraars.

Thuisstudie verpleegkundige

Heb jij interesse in de zorg te werken maar geen diploma? Dan kan een thuisstudie een prima manier zijn om een diploma te behalen. Er is keus uit basisopleidingen, kort MBO, volledige MBO opleidingen met stage, Associate Degrees (MBO-4/HBO, 24 maanden), HBO-programma’s en HBO bachelor opleidingen. Het hoogst is de HBO master in de psychologie. Volledige MBO opleidingen duren 18 tot 36 maanden inclusief stage lopen. Een verpleegkundige op MBO-4 niveau (36 maanden) heeft een stage van 2300 uur!

Opleidingen & cursussen

Verzorgende IG / Verpleegkundige (MBO-3 / MBO-4)
Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (MBO-3)
Helpende zorg en welzijn (MBO-2)
Opleidingen zorg en welzijn
Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en Sociaal Pedagogische Hulpverlening