Hybride betekent een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. Zo staat het althans in de Wikipedia. Hybride kennen we bijvoorbeeld van hybride auto: een wagen met zowel een benzinemotor als een elektrische motor. Hoewel het hybride rijden aan kracht inboet door het volledig elektrische rijden is de hybride leeromgeving wel sterk in opkomst.
Leren en werken tegelijkertijd
Leren en werken in het bedrijfsleven. Op het VMBO is de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) een van de vier profielen. Vooral leerlingen die minder goed zijn in leren kiezen voor BBL. In de hybride leeromgeving gaan leerlingen ook bij bedrijven werken. Er is een personeelstekort en werkgevers staan te springen om goed geschoold personeel. Door een goede samenwerking met het MBO en de hogescholen kunnen leerlingen nu direct al ervaring opdoen hoe het er straks aan toe gaat. Het is voor beide partijen een win-win situatie. Leerlingen draaien mee met bedrijven en doen gelijk belangrijke ervaring op. Bedrijven hebben er weer een gemotiveerde medewerker bij.
Toekomst van vakmanschap
Het Expertisecentrum Beroepsonderwijs publiceerde in oktober 2017 een onderzoek naar de toekomst van het vakmanschap. Hun oordeel was dat de beste baankansen zijn voor specialistisch opgeleide vakmensen aan het MBO. Zij krijgen ook aantrekkelijke werk. Leerlingen die een praktische opleiding volgen op MBO1/2 niveau komen in de regel wel snel een baantje maar zij blijven ook lang op dit niveau hangen met een bijbehorend laag salaris. Volg je een specialistische MBO-4 opleiding dan is het toekomstperspectief een stuk gunstiger. Banen met veel perspectief zijn technisch medewerkers, monteurs, bouwmedewerkers, zorgmedewerkers en werk in de ICT.
Leeftijdsgrens MBO
In principe kun je je altijd aanmelden voor een voltijds opleiding aan het MBO. Maar niet iedere school zit te wachten op een leerling van 40 jaar of ouder. Er zijn genoeg scholen zijn die je daarom zullen afraden (of weigeren) om een voltijds opleiding te volgen. De meeste volwassenen willen ook niet tussen jongeren van 16-20 jaar zitten en volgen liever een thuisstudie of avondonderwijs. Nadeel van avondonderwijs is dat je gewenste opleiding vaak niet gegeven wordt en dat je een aantal avonden naar een schoolgebouw moet gaan. Tot je 30e heb je recht op studiefinanciering. Je kunt hiermee een voltijds MBO opleiding volgen. Je moet dan wel elke dag naar school. Heb je echter een baan of wil je liever niet meer tussen jongeren van 16-20 jaar zitten dan is een thuisstudie een prima alternatief.
Thuisstudie volgen
– Opleidingen in de zorg
– Detailhandel en horeca
– ICT opleidingen
– Logistieke opleidingen
House of Hospitality
Een mooi voorbeeld van een hybride leren MBO is het House of Hospitality in Amsterdam. In dit project werken 25 opleiders en bedrijven uit de hospitality sector samen met hotelscholen. De doelstelling is om 1000 extra studenten op te leiden. Er komen de komende vijf jaar zo’n 20.000 vacatures bij voor medewerkers in het toerisme, horeca en facilitaire dienstverlening. De leerlingen leren en werken tegelijkertijd. De kans op een baan na afloop is erg groot. Bedrijven die o.a meedoen zijn NH Hotels, Eden Hotels, Van der Valk Sassenheim, Westcord fashion hotel, Casa Hotel, Corendon, TUI Airlines, Human Talent Group en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Scholen die meedoen zijn het ROC Amsterdam, ROC Flevoland, Hotelschool The Hague, Hogeschool Inholland en Hubertus & Berkhoff Culinaire Vakschool.
Zorg in de Wijk
Een ander project van hybride leren MBO is Zorg in de Wijk. In dit project werken ROC scholen in Amsterdam en Flevoland samen met zorginstellingen en techniekbedrijven. In een gebouw van een zorgaanbieder zijn verschillende fieldlabs gevestigd waar klanten van de zorgaanbieder terecht kunnen voor hulp. De leerlingen draaien er stage en gaan mee de wijk in met de thuiszorg teams. De overheid en het bedrijfsleven hebben in totaal 40 miljoen subsidie in het project gestopt en daarmee het belang ervan onderstreept.
Hybride leren in Dordrecht
Het Da Vinci College is een ROC voor middelbaar beroepsonderwijs met 9000 studenten. De school werkt intensief samen met het bedrijfsleven. Zo werken leerlingen in de zorg sector op een revalidatieafdeling in een verpleeghuis en in woon- en zorgcentrum de Merwelanden. Ook is er een samenwerking met Rivas Zorggroep en het Albert Schweitzer ziekenhuis. De opleidingen Kapper en Uiterlijke verzorging hebben een leerbedrijf opgezet met de plaatselijke kappersbranche en zo leren de leerlingen het vak direct in de praktijk.
Groene Kennispoort Twente
Bedrijven, overheden en organisaties kunnen bij Groene Kennispoort Twente terecht als ze een bepaald vraagstuk over agro, food of duurzaamheid willen laten onderzoeken. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kunnen studenten van de universiteit, hogeschool of het MBO er een project van maken.