Thuisstudies Nederland

Als je op zoek bent naar een aanbieder van een thuisstudie dan heb je misschien de vraag welk instituut het beste bij jouw past? Wat zijn de verschillen en wat kun je uiteindelijk met het diploma doen?

LOI

De Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) biedt bijna duizend opleidingen en cursussen aan. Het uitgebreide programma bestaat uit hobby- en taalcursussen, MBO- en HBO opleidingen. De zijn tientallen HBO bachelors en meer dan honderd volledige MBO opleidingen met stage lopen. Volledige opleidingen zijn wettelijk erkend en het diploma heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs. De LOI blinkt uit met het breedste thuisstudie programma maar is vaak wel het duurst in prijs.

NTI

NTI kun je zien als het kleinere broertje van de LOI hoewel ze geheel los van elkaar staan. NTI biedt volledige MBO- en HBO opleidingen aan met stage lopen maar ook HBO programma’s, Kort MBO en basisopleidingen. Over het algemeen is een thuisstudie van NTI voordeliger dan de LOI.

NHA

De Nationale HandelsAcademie (NHA) heeft 450 goedkope opleidingen en cursussen. De sterkste troef van NHA zijn hun basisopleidingen zonder stage. Deze basisopleidingen duren gemiddeld tussen de 6-10 maanden. Een vooropleiding is niet nodig. Ook heeft de NHA goedkope hobby- en taalcursussen. Bij inschrijving ontvang je een cadeau zoals een gratis tablet of een extra korting van 25 euro als je het cadeau niet wilt hebben.

Laudius

Laudius is net als de NHA een opleidingsinstituut dat goedkope thuisstudies aanbiedt. Laudius is sterk in hobby- en taalcursussen en bijzondere cursussen zoals prive-detective worden.

NCOI

De NCOI Groep is minder bekend dan de LOI maar is het grootst doordat het allerlei opleidingsinstituten heeft overgenomen. In de zomer van 2020 werd zelfs de LOI overgenomen! NTI is ook is onderdeel van de NCOI Groep evenals de opleidingsinstituten Scheidegger en Schoevers. In totaal telt NCOI 23 verschillende merken die ieder op een bepaalde doelgroep zijn toegesneden. De prijzen van de cursussen vallen wel in het algemeen in het wat hogere segment.

Open Universiteit (OU)

De Open Universiteit is gericht op academische bachelors en masters. De opleidingen staan in het teken van zelfstudie. Elke provincie heeft een studiecentrum waar studenten kunnen leren, informatie opzoeken of examens maken. De opleidingen zijn wettelijk erkend. Een belangrijk verschil met de LOI en NTI is dat de studiekosten afhangen of je al eens eerder hebt gestudeerd. Heb je al een bachelor of master behaald dan betaal je instellingscollegegeld als je een tweede opleiding bij de OU gaat volgen. Deze kosten bedragen 107-143 euro per studiepunt. Een bachelor is 180 studiepunten. Een tweede universitaire opleiding bij de OU is dus fiks duurder dan wanneer je een tweede HBO opleiding bij NTI/LOI volgt. Een HBO master is voor de wet gelijkwaardig aan een universitaire master.

NHBO

De Nederlandse Handels- en Beroepsonderwijsinstelling (NHBO) bood cursussen en opleidingen die qua niveau ongeveer hetzelfde waren als bij de NHA en Laudius. Het bedrijf is in 2020 echter failliet gegaan. NHBO had geen volledige opleidingen zoals NTI of LOI waarbij het diploma wettelijk erkend is door het ministerie van Onderwijs. Ook kun je veelal niet opgaan voor een diploma van een bekend exameninstituut. Bij Laudius en NHA kun je bijvoorbeeld opgaan voor een diploma NIMA (marketing, communicatie) of het Praktijkdiploma Boekhouden van exameninstituut de Associatie. Diploma’s van deze twee exameninstituten (NIMA, Associatie) hebben een grote meerwaarde omdat ze breed erkend worden door het bedrijfsleven.

Thuiscursus

Thuiscursus. nl is net als NHBO een handelsnaam van Ondernemersschool B.V. (NHBO is failliet gegaan in 2020) Het aanbod van cursussen is bijna hetzelfde. Je kunt bij hen cursussen volgen die je niet bij de andere thuisstudie opleiders ziet. Zoals een cursus kattenverzorger, lingeriestylist en dakdekker.

Fontys Hogescholen

De deeltijd opleidingen Fontys Hogescholen starten veelal in september. Net als bij de Open Universiteit betaal je collegegeld (2060 per jaar) of instellingscollegegeld (als het een tweede studie betreft). Het instellingscollegegeld kan oplopen tot 7500 euro per jaar. De lessen kunnen klassikaal gevolgd worden in Noord-Brabant.

STAP budget

STAP budget heeft een kleine twee jaar bestaan maar wordt per 1 januari 2024 stopgezet. Het systeem voldeed niet. De subsidie ging steeds per 2 maanden maar was vaak binnen een paar uur op. Waarna er weer 2 maanden gewacht moest worden op een nieuwe ronde. Allerlei onbelangrijke cursussen kwamen in aanmerking voor subsidie. Dit proces werd langzaam teruggedraaid en het budget verdwijnt in 2024 voorgoed.