NCOI thuisstudie

Een erkende MBO- of HBO thuiscursus volgen

De NCOI heet voluit Nederlands Commercieel Opleidingsinstituut en het werd opgericht in 1996. Het opleidingsinstituut biedt MBO- en HBO opleidingen aan en profileert zichzelf als de opleider voor werkende mensen. De NCOI is behoorlijk groot geworden doordat het actief andere opleidingsinstituten opkoopt. Deze instituten behouden hun naam na de overname. De NCOI Groep heeft inmiddels 23 opleiders die elk een eigen identiteit hebben en op een bepaalde doelgroep zijn gericht. In totaal werken er 1200 vaste medewerkers. Zo’n 3500 werken in deeltijd.

NCOI Groep

In 2010 werd Scheidegger Opleidingen overgenomen en in 2011 Computrain samen met Broekhuis Trainingen en Twice. Deze drie ICT instituten werd samengevoegd tot een bedrijf (Computrain). In 2014 werd opleidingsinstituut Markus Verbeek Praehep (MVP) aangekocht. Dit bedrijf is een specialist in het opleiden voor accountants, payroll professionals, fiscalisten en controllers. In het zelfde jaar werd ook de bekende opleider NTI door de NCOI overgenomen. In 2015 volgde instituut Schoevers en Bestuursacademie Nederland dat de opleider voor en door de overheid is. Ook ISBW Opleiding & Training en Lectric werden door NCOI overgenomen evenals de particuliere school Luzac Onderwijs.

Betere kwaliteit?
Op de website van NCOI staan 144 HBO bachelor opleidingen die geaccrediteerd zijn door de NVAO. Men krijgt een erkend diploma dat dezelfde waarde heeft als in het dagonderwijs. Volgens de NCOI is hun opleiding beter dan die van andere opleiders. De vraag is natuurlijk of ze hun klassikale opleiding vergeleken hebben met zelfstudie opleidingen van de concurrent of met klassikale opleidingen? Een belangrijk verschil met de LOI en NTI is de prijs die men bij de NCOI voor de HBO opleiding betaalt. De maandelijkse termijn kan fors verschillen.

Klassikaal leren
Ik neem als voorbeeld de HBO bachelor Informatica. Bij de NCOI betaal je 36 maanden x 560 euro per maand (20.160 euro). Hier zit bijna alles inbegrepen maar het is natuurlijk wel een flinke kostenpost per maand. Bij LOI kost de zelfstudie opleiding 36 x 209 euro en de klassikale opleiding kost 36 x 299 euro. Bij de LOI komt er 90 euro per maand bij voor examens + 2584 euro (in 36 maanden) aan examens bij overige exameninstellingen. Het totaalplaatje van een klassikale opleiding Informatica bij de LOI zou 462 euro zijn. Dat is ongeveer 100 euro per maand minder dan bij NCOI.

De klassikale bijeenkomsten van de LOI zijn bij de opleiding Informatica (Software engineering) in Utrecht of Leiderdorp. Bij de NCOI is dit beter geregeld: er is in principe keus uit meerdere steden verspreid over Nederland. Bovendien kan men ook ’s avonds of op zaterdag leren.

HBO Verpleegkundige
De opleiding HBO Verpleegkundige kost bij de NCOI 12900 euro. Het bedrag kan in 36 termijnen betaald worden (36 x 560 euro). Bij de LOI kost de klassikale opleiding HBO Verpleegkundige 36 x 349 euro. Bijkomende kosten zijn de examens (36 x 99 euro). Bij de LOI is er keuze uit 8 locaties en zijn er 98 bijeenkomsten in de avondopleiding of 49 bijeenkomsten overdag. Het NTI heeft geen HBO opleiding verpleegkundige maar wel enkele HBO bachelor opleidingen in de hulpverlening en maatschappelijk werk.

Thuisstudie opleidingen

HBO opleidingen
Korte HBO programma’s
MBO opleidingen