Thuisstudie in Belgie

Afstandsonderwijs Vlaanderen

In België zijn verschillende instituten voor afstandsonderwijs. Welke opleiding het best bij je past hangt van je persoonlijke situatie af. We hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Werkloos – VDAB

Ben je werkloos en zoek je een baan? De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) begeleidt werklozen naar een nieuwe baan. Je kunt er zelfs een gratis opleiding krijgen als je ingeschreven staat voor werk en de opleiding in de VDAB opleidingendatabank staat. Uiteraard moet de opleiding wel in je traject naar werk passen. In de database staan maar liefst 6521 opleidingen. Van een basis cursus rekenen tot erkende opleidingen in het hoger beroepsonderwijs waarbij werkplekleren een belangrijk onderdeel is van de opleiding.

Als je een duurdere opleiding wilt volgen dan worden meer voorwaarden gesteld dan bij een eenvoudige cursus. Kansrijk ben je als je geen diploma hebt of waarmee je moeilijk werk zal krijgen. Ook mensen boven de 50 dienen vaak bijgeschoold te worden om een baan te vinden. Veel opleidingen vinden overdag plaats.

Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO)

Op de CVO’s kunnen volwassenen zowel basis educatie als secondair onderwijs en hoger beroepsonderwijs volgen. Op de website van de CVO kun je een centrum bij jouw in de buurt vinden. Werkzoekenden betalen een relatief klein bedrag. Het maximale bedrag wat men moet betalen aan inschrijvingsgeld is 600 euro per schooljaar per opleiding. Dit is exclusief het geld voor cursusmateriaal.

Syntra opleidingen

Opleidingsinstelling Syntra heeft verschillende centra in België. Er is keus uit voltijdse opleidingen en avondonderwijs. Je kunt ’s avonds vooral praktisch onderwijs genieten. Populaire avondopleidingen zijn o.a florist, beroepsduiker, brood- en banketbakker, rijschoolinstructeur, videoproducer en hondentrimmer. In twee jaar tijd wordt je bijvoorbeeld opgeleid tot een florist. Doe je de voltijdsopleiding dan is de studietijd een jaar. Bij de betreffende opleidingen staat weinig informatie over prijzen (meestal geen goed teken). Bij de cursussen staan wel prijzen. Zo kost de ICT cursus werken met Office 442 euro (4 sessies) en HTML voor beginners 726 euro. De cursus Leren programmeren met Python kost 762 euro.

Afstandsonderwijs België

NTI en NHA bieden ook afstandsonderwijs aan in België. De Belgische site van NTI ziet er identiek uit maar de Nederlandse site is met ruim 4500 resultaten een stuk groter dan de Belgische versie (1620 resultaten). In Belgie kunnen cursisten soms gebruik maken van Vlaamse Opleidingscheques die tot 50% korting geven op de opleiding. Bij het Belgische NHA kan men een cursus Beroepssecundair Onderwijs (BSO) volgen die afgestemd zijn op het leerplan van de Examencommissie van de Vlaamse gemeenschap. Het voordeel van een thuisstudie is natuurlijk dat je thuis in je vertrouwde omgeving kunt studeren in je eigen tempo.

Erkenning in Vlaanderen

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is de autoriteit die opleidingen in het hoger onderwijs accrediteert. NTI heeft meer dertig HBO bachelor thuisstudie opleidingen.