Thuisstudie opzeggen

stoppen met opleiding

Wat als je nu gaat twijfelen of de thuiscursus de juiste keuze is. Of als er omstandigheden zijn die het moeilijk maken om te blijven leren. Kun je dan de thuisstudie opzeggen? In de wet is geregeld dat kopers 14 dagen bedenktijd hebben om een koop op afstand op te zeggen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen die niet teruggestuurd kunnen worden zoals hygiëne producten, verzegelde software en dvd’s. Het pakket mag men uitpakken en bekijken maar niet daadwerkelijk gebruiken. Als men de boeken terugstuurt moet men het netjes verpakken.

Als de thuisstudie al langer dan een maand bezig is dan is het in het vaak niet mogelijk om op te zeggen als het een korte cursus betreft (tot 6 maanden). Opleidingen en thuiscursussen die langer duren hebben een opzegtermijn.

NHA

Bij de NHA heb je 15 kalenderdagen bedenktijd (herroepingsrecht) om de cursus op te zeggen . Na deze 15 dagen heeft men nog eens 15 extra dagen om de thuiscursus te retourneren. De kosten van het retour zenden dient men altijd zelf te betalen. Aangetekend versturen kost slechts 2 euro meer dan een gewone zending en is sterk aan te raden.

De NHA verstuurt veel thuisstudies in één zending naar de cursist. Het voordeel hiervan is dat de cursist al zijn boeken heeft en zelf zijn tempo kan bepalen. Een nadeel van één leszending is dat men niet meer de thuisstudie opzeggen kan en verplicht is het lesgeld te blijven betalen. Is het lesgeld al geheel betaald (bij opsturen van de volledige leszending) dan wordt het niet gerestitueerd als men tussentijds stopt met de cursus.

Volg je een MBO- of HBO opleiding dan beveelt de NHA aan op deze niet direct te laten stopzetten maar aan het einde van de studieperiode. Men kan dan nog aan lessen en examens deelnemen. De cursist moet dan minimaal twee maanden voor het begin van de nieuwe studieperiode de thuisstudie opzeggen. De exacte voorwaarden zijn te lezen op studievoorwaarden NHA.
LOI

Cursisten van de LOI kunnen de thuisstudie opzeggen binnen 14 dagen zonder opgaaf van redenen. Na deze periode heeft de cursist nog eens 14 dagen de tijd om het lesmateriaal te retourneren. Men moet zelf de retourzending betalen.

Mbo- en HBO opleidingen met een studieduur van minder dan 12 maanden kunnen niet opgezegd worden. Bij lopende opleidingen moet (net als bij de NHA) minimaal twee maanden voor het begin van de nieuwe studieperiode de thuisstudie opgezegd worden. Voor overige opleidingen en cursussen geldt een opzegtermijn van 3 maanden. Meer info is te vinden op de studievoorwaarden van de LOI.

NTI

De cursist kan de thuisstudie opzeggen binnen 14 dagen na inschrijving. De bedenktijd is wettelijk geregeld. Na deze bedenktijd heeft men nog 14 dagen extra om het lespakket terug te sturen. Tussentijds opzeggen is mogelijk als de cursus langer duurt dan 6 maanden. Een thuisstudie die in één leszending is gestuurd naar de cursist kan niet stopgezet worden. Ruilen of overstappen van een thuisstudie is mogelijk tot 3 maanden na de start van de cursus/opleiding. De nieuwe cursus moet wel een waarde hebben van minimaal 75% van de oude cursus. De exacte voorwaarden kan men terugvinden bij de inschrijfvoorwaarden van NTI.

Klacht

Hoewel de afstandsopleiders betrouwbaar zijn kan het toch voorkomen dat men een klacht heeft over een bepaalde thuisstudie. In dat geval kan men dit aankaarten bij het opleidingsinstituut. Als men er niet uitkomt dan kan men bij de NTI en NHA naar een onafhankelijke geschillencommissie stappen. Deze geschillencommissie velt een oordeel waaraan beide partijen zich moeten houden. De LOI is aangesloten bij een ander keurmerk en doet zelf de klacht afhandelen.