De thuisstudie Apothekersassistent met stage is een wettelijk erkende opleiding met een diploma dat dezelfde waarde heeft als in het dag – en avondonderwijs. Het niveau van de opleiding is MBO-4. Toelatingseisen zijn een diploma VMBO, VBO of overgang HAVO naar het 4e leerjaar. Bij de desbetreffende opleiding staan de exacte voorwaarden.

MBO Apothekersassistent (NTI, 24x€96, wettelijk erkend, met stage)
MBO Apothekersassistent (LOI, 24x€99, 24x€169 klassikaal, wettelijk erkend, met stage)

Praktijkdagen, stage, aftrekbare kosten
Bij de LOI is een MBO Startdag inbegrepen waarbij je medestudenten ontmoet en je wegwijs wordt gemaakt over zaken van je opleiding. Tevens zijn er 3 gratis praktijkdagen waarin je vaardigheden traint en ervaringen met medestudenten uitwisselt. Bij het NTI krijg je 5 gratis praktijkdagen. De stage heeft een duur van 640 uur. Het opleidingsinstituut kan meehelpen om een stage adres te zoeken bij jouw in de buurt. De examenkosten zijn exclusief en bedragen €49-€59 per maand. Studiekosten mogen van de aangifte inkomstenbelasting worden afgetrokken als ze met je (toekomstig) beroep te maken hebben.

Apothekersassistent basisopleiding zonder stage

De basisopleiding is zonder stage lopen en is een goede keus als je wilt kijken of de studie je ligt. Een vooropleiding is niet verplicht. Het niveau van de cursus ligt op MBO-4. Bij de LOI en NTI bevat de thuiscursus modules van de volledige MBO opleiding en kun je als je wilt naderhand instromen. De NHA heeft geen volledige opleiding Apothekersassistent met stage lopen.
MBO Basisopleiding Apothekersassistent (NHA, 8x€58 of 1x€419)
MBO Basisopleiding Apothekersassistent (NTI, 6x€175)
MBO Basisopleiding Apothekersassistent (LOI, 6x€129, 6x€164 klassikaal)

Kort MBO Apothekerassistent zonder stage

De LOI heeft ook een korte MBO opleiding die voor een groot deel modules bevat van de volledige opleiding maar waarbij je geen stage loopt. Deze thuisstudie is geschikt als je wel het vak van apothekersassistente wilt leren maar geen stage wilt doen of geen mogelijkheid hebt om dit te doen. Mocht je later toch willen instromen in de volledige MBO opleiding dan kun je vrijstelling krijgen voor gelijknamige modules die je al gedaan hebt. Een bepaalde vooropleiding is niet verplicht. Iedereen kan beginnen met deze thuisstudie. Het niveau van de cursus ligt op MBO-4.
Kort MBO Apothekersassistent (LOI, 12x€119, 12x€259 klassikaal, geen stage)

Vooropleiding
Als je wilt inschrijven voor de volledige opleiding met stage lopen dan heb je een diploma nodig (VMBO diploma kader beroepsgerichte leerweg of hoger), MBO-3 of een overgangsbewijs HAVO 3/4. Voor een basisopleiding of Kort MBO is geen bepaalde vooropleiding vereist.

Salaris
Wat verdient een apothekersassistent? De Stichting bedrijfsfonds apotheken is er voor zowel medewerkers als apotheken. Een assistent die net begint met een baan komt in een aanloopschaal vanaf 1873-1924 euro bruto. Hierna loopt het salaris geleidelijk op. Een medewerker die 9 jaar in dienst is verdient tussen de 2700-3013 euro bruto per maand. Je kan hierna nog opklimmen in andere functies zoals teamleider, farmaceutisch consulent of manager. Bovenstaand salaris is gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Je krijgt daar bovenop vakantiedagen, vakantiegeld en pensioen.

Gerelateerde thuisstudie cursussen

Opleidingen in de zorg
Basisopleidingen zonder stage lopen
Dokterassistent
Verpleegkundige
Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
Psychologie


thuisstudie volgen