Om je kansen op een diploma te verhogen is het erg belangrijk dat je goed voorbereid bent op het examen. Zeker als je een MBO- of HBO opleiding volgt dan wil je niets aan het toeval overlaten en verrassingen zoveel mogelijk uitsluiten. Hoe kun je het best oefenen voor examen?
Oefenen voor examen
Een goede mogelijkheid om je voor te bereiden op het examen zijn oefenexamens. Afhankelijk van je opleiding en het auteursrecht kunnen deze op het internet staan. Oude oefenexamens zijn een prima hulp in je voorbereiding. Het auteursrecht beperkt helaas wel het aanbod van oude- en oefenexamens. Met een oud examen krijg je een goed beeld hoe de vragen zijn opgesteld en wat er van je verwacht wordt. Volg je een goedkope cursus en je wilt examen doen bij een erkend exameninstituut? Dan kan de overgang wel eens groot zijn. Door examens te oefenen voorkom je grote verrassingen. Hieronder staan een aantal oefenexamens en/of voorbeeldexamens uit voorafgaande jaren:
NIMA oefenexamens
Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) is de beroepsvereniging op het gebied van marketing, communicatie en sales. Ze nemen ook examens af. Een diploma van het NIMA staat goed aangeschreven in het bedrijfsleven. Het MIMA heeft diverse oefenexamens online staan voor Marketing, Sales en Communicatie zoals voor basiskennis, NIMA A, A1, A2, NIMA B en NIMA C.
– NIMA oefenexamens staan hier
– Examen vragen + antwoorden van NIMA B (januari 2017) staan hier
– Cursussen Online Marketing
Oefenexamens boekhouden & administratie
De Associatie is de autoriteit als het gaat om examens op administratief gebied. Bekende diploma’s van de Associatie zijn o.a het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), Medewerker Personeelszaken (MPZ), NEMAS Middle Management, NEMAS Advanced Management, NEMAS HRM, Praktijkdiploma secretaresse, Praktijkdiploma Directiesecretaresse en Communicatie & Management. Om de examens in te zien moet je wel eerst een account aanmaken.
– Voorbeeldexamens van de Associatie staan hier
Voortgezet Onderwijs (VO) oefenexamens
Een uitgebreid overzicht van oefenexamens van het vwo, havo en voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) staan op de website van Cito, Sslleiden en Facet. De eindexamens voor vmbo, havo en vwo worden gemaakt door Cito in samenwerking met docenten. Zelfs de examens van 2017 staan al in het overzicht maar deze zijn nog niet allemaal toegankelijk.
– Recente examens (2014-2017) van havo + vwo staan hier
– Recente examens voor het vmbo (2014-2017) staan hier
– Oude examens van de havo staan hier
– Oude examens van het vwo staan hier
– Voorbeeldexamens vmbo staan hier.
MBO voorbeeldexamens
Voorbeeldexamens Nederlandse taal, Rekenen en Engels staan hier
Het zijn voorbeeldexamens die gebaseerd zijn op eerder afgenomen mbo examens van 2011-2016.
– Rekenen 2F, 3F, 2ER, 3ER, 2A, 2A nieuw
– Nederlands 2F, 3F
– Engels mbo-4
HBO oefenexamens
– Oefenexamens HBO SPD staan hier
– Voorbeeldexamens van de Hogeschool Rotterdam staan hier
– Oefenexamens van Avansplus HBO accountancy staan hier
Klassikaal thuisstudie
De beste voorbereiding op het examen is waarschijnlijk klassikaal studeren waarbij je de docent en mede cursisten persoonlijk ontmoet. Je kunt de docent rechtstreeks vragen stellen en omgekeerd kan de docent kijken of jouw kennis niveau wel op schema ligt. Begrijp je de lesstof voldoende? Hoe ver zijn je klasgenoten met hun studie? Tijdens het klassikaal studeren worden er praktijkgerichte cases gemaakt, presentaties gehouden en wordt er getraind op competenties en vaardigheden. Het feit dat je geregeld samen bent met een groepje lotgenoten stimuleert je studie aanmerkelijk. Bij thuis studeren heb je veel vrijheid; je studeert wanneer het jouw uitkomt. Die flexibiliteit is tevens ook het grootste gevaar dat mensen voortijdig stoppen. De drukte op je werk, je gezinsleven en vrije tijd kunnen de regelmaat van je thuisstudie verstoren. Bij klassikaal studeren voel je toch meer ‘druk’ om de studie niet te laten versloffen dan als je uitsluitend thuis studeert.
Een klassikale opleiding heeft ook nadelen. Allereerst is de opleiding een stuk duurder als een gewone thuisstudie. Een tweede nadeel is dat de locaties beperkt zijn. De locaties van de LOI bijvoorbeeld zijn Amsterdam. Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiderdorp, Eindhoven, Zwolle en Groningen. Woon je in Limburg, Friesland of Zeeland dan is het ver rijden naar de dichtstbijzijnde locatie.
HBO opleidingen, MBO opleidingen, MBO basisopleidingen, ICT opleidingen, Kantoor opleidingen, cursus MS Office, HR opleidingen, Korte HBO cursussen, taalcursussen