Leraren vergrijzen

Vanmorgen verscheen er een bericht in de media dat het lerarenbestand op basisscholen vergrijst. Tegenwoordig is een op de 5 leraren ouder dan 55 jaar. Dat is bijna de helft meer dan 14 jaar geleden toen dit percentage op 11% lag. Bij manlijke leraren is een op de drie een 55 plusser.

Minder studenten op PABO

Een van de redenen dat leraren vergrijzen is de verminderde instroom van PABO studenten. Het aantal eerstejaars studenten aan de PABO is gezakt van 10.000 (in 2004) naar 4500 in het jaar 2017/2018. Ook de strengere toelatingseisen spelen een rol. Nieuwe leraren moeten een reken- en grammaticatoets afleggen voordat ze met hun leraren studie mogen beginnen. Verder is er veel discussie over de werkdruk en het salaris. Door het tekort aan leraren worden de klassen in het basisonderwijs groter. Bovendien zijn veel leraren ontevreden over hun salaris. Er zijn in het basisonderwijs relatief weinig doorgroeimogelijkheden waardoor veel mensen in hun loonschaal blijven hangen.

Beroep buiten onderwijs

Veel studenten met een PABO diploma gaan niet lesgeven op een school. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Van de manlijke studenten die afstudeerden aan de PABO werd 37% leraar op een basisschool en ging 10% naar het voortgezet onderwijs. Zes procent werd manager in het onderwijs. De resterende 47% koos voor een beroep buiten het onderwijs. Bij de vrouwelijke studenten werd uiteindelijk 61% lerares. Acht procent ging de kinderopvang in of werd onderwijsassistente.

Thuisstudie leraar

Heb jij zin om leraar/lerares te worden? De LOI heeft een paar HBO leraren opleidingen die wettelijk erkend zijn door de overheid. Bij de LOI kun je kiezen uit een lerarenopleiding basisonderwijs, Engels, Nederlands en Wiskunde. De HBO bachelor opleidingen duren 48 maanden en zijn inclusief een stage van 1680 uur waarbij je 800 uur daadwerkelijk onderwijsactiviteiten uitvoert. Met het diploma van de LOI kun je lesgeven op een VMBO en in de eerste drie klassen van HAVO en VWO.

Onderwijsassistent

Wil je wel in het onderwijs werkzaam zijn maar twijfel je over de functie van leraar? Zowel de LOI als het NTI heeft een erkende opleiding Onderwijsassistent. Ook zijn er een aantal basisopleidingen zonder stage lopen.

Thuisstudie opleidingen

HBO opleidingen
HBO opleidingen met subsidie
Korte HBO programma’s
Associate degrees
MBO 4 opleidingen
MBO opleidingen
ICT opleidingen
Kantoor opleidingen
thuisstudie zonder stage

Tags: leraren vergrijzen, lerarenopleiding, PABO, leraar worden, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, onderwijsassistent, thuisstudie, opleiding