Goed betaald werk zonder diploma

Welke baan verdient goed zonder diploma? Als je op het internet rondkijkt dan zie je een hoop banen staan die je waarschijnlijk niet zo snel zult doen. Zoals portier in een nachtclub, beurshandelaar of werken op een offshore booreiland. Welke banen zijn realistisch om te krijgen en wat verdien je?

Verkoopmedewerker (provisie)

Een verkoopmedewerker verdient standaard een salaris rond het minimumloon dat aangevuld wordt met bonussen. Hoe meer jij verkoopt, hoe meer provisie jij verdient. Voor dit werk moet je een commercieel zijn aangelegd, een vlotte babbel hebben en beleefd zijn. Het werk is zowel telefonisch als op straat. Veel mensen vinden het niet leuk om onaangekondigd te worden aangesproken en dan dien je wel vriendelijk te blijven. Een baan als verkoopmedewerker kan goed betaald werk zonder diploma zijn. In de praktijk is het best lastig om voldoende sales te maken. Bovendien is het werk meestal parttime. Verkoopmedewerkers op straat doen dit werk dan ook niet zo lang. Mensen in een callcenter blijven langer werkzaam. Een aanmelding als verkoopmedewerker kun je het beste doen bij een uitzendbureau.

Werken als ZZP’er (20-40 euro/uur)

Het staat je vrij in Nederland om een eigen bedrijf te beginnen. Vaak is alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig en een BTW nummer. Hierna kun je aan de slag. ZZP’ers die in de bouw of in de zorg werken kunnen 20-40 euro per uur verdienen. De opdrachtgever kan wel als eis stellen dat je een diploma hebt. Heb je dit niet dan kun je met een thuiscursus toch een papiertje halen. Een beroep in de zorg met veel perspectief is Verzorgende IG dat op MBO-3 niveau ligt. Een wettelijk erkende opleiding duurt 18 maanden. Er zijn ook basiscursussen die aanmerkelijk korter duren. Ook leuk is je eigen cateringbedrijf beginnen en foodtruckfestivals bezoeken met een oude bestelbus.

Serveerster (dikke fooien)

Als serveerster kun je naast je salaris ook aardig wat fooien opstrijken. Zeker als je op een druk terras werkt. In de praktijk is het helaas zo dat de fooien in een gemeenschappelijke pot belanden waaruit al het personeel betaald wordt. Het komt zelfs voor dat de eigenaar zich de pot met fooien toe-eigent. Als serveerster werk je ook ’s avonds, in het weekend, vakanties en tijdens feestdagen. Het loon is vaak een all-in salaris. Je krijgt dan gelijk je vakantiegeld en vakantiedagen uitgekeerd. Het is goed betaald werk zonder diploma om tijdelijk te doen. De meeste mensen werken toch liever overdag. Heb je nog geen diploma voor een vaste baan? Kijk eens op Basisopleiding zonder stage of er iets voor je bij zit.

Ongeschoold werken op een booreiland

Mensen die op een booreiland werken verdienen inderdaad een prima salaris. Dit komt omdat ze zes/zeven dagen per week 12 uur per dag werken. Je verdient op die manier een dubbel salaris. Of je dit ook als ongeschoold arbeider kunt doen is onwaarschijnlijk. Beroepen waarmee je wel een goedbetaalde baan op een booreiland kunt krijgen zijn elektricien, lasser en kok. Zit je op het MBO of HBO dan kun je soms stage lopen op een booreiland. Ben je nog jong dan kun je je eigen laten omscholen op een lokale MBO school.

MBO Basisopleidingen

VMBO diploma voor volwassenen
Thuisstudie MBO niveau 1/2
Thuisstudie assistent