Wat verdient een leraar?

Afgelopen donderdag was er een grote staking van leraren in het basisonderwijs. De meeste basisscholen waren die dag gesloten. Ouders die werkten moesten elders hun kinderen onderbrengen of zelf een dagje vrij nemen. De politiek heeft geld toegezegd maar er is twijfel onder de leraren waar dit geld vandaan zal komen. Is het een sigaar uit eigen doos? Is het structueel of tijdelijk? De 270 miljoen die in ieder geval werd toegezegd wordt te weinig bevonden.

Werkdruk
De leraren in het basisonderwijs staakten om meer geld. In de eerste plaats is dit om de werkdruk op school te verlagen. Er is veel administratieve rompslomp en een tekort aan personeel. Ook vinden de leraren dat ze te weinig salaris verdienen.

Wat verdient een leraar aan salaris?
Op de website van de Rijksoverheid wordt afstand genomen dat de verdiensten te laag zijn. Het salaris van een startende leraar is €2.436 per maand. Als het vakantiegeld, eindejaarsuitkering, schaaluitloopbedrag en inkomens- en/of bindingstoeslag wordt meegerekend dan stijgt dit bedrag tot €2.896 bruto per maand. Zijinstromers kunnen meer verdienen afhankelijk van de werkervaring die ze meenemen in hun nieuwe job.

De leraren wijzen er op dat leraren met dezelfde graad in het voortgezet onderwijs honderden euro’s per maand meer verdienen dan in het basisonderwijs. Ook valt de groei in salaris bij veel leraren tegen. Het maximum in loonschaal LA is ongeveer €3.500 bruto (toeslagen niet meegerekend). Leraren kunnen doorgroeien naar loonschaal LB (€3.826 bruto, €4.560 met toeslagen) of schaal LC (€4.464 bruto, €5.294 met toeslagen). In maart 2018 werd een principeakkoord gesloten over een nieuwe CAO HBO.

Thuisstudie leraar worden of onderwijsassistent
Heb jij belangstelling om toch leraar te worden in het basisonderwijs (PABO) of in het voortgezet onderwijs? Een thuisstudie lerarenopleiding kan een uitkomst zijn als je elders een baan hebt maar graag zou willen overstappen. De thuisstudie opleiding is wettelijk erkend door de overheid en heeft dezelfde waarde als een opleiding aan de PABO. Er zijn thuisstudie opleidingen leraar basisonderwijs en als leraar Engels en Nederlands in het voortgezet onderwijs. De kansen op een baan zijn in sommige sectoren twijfelachtig maar als leraar heb je de werkgevers voor het uitkiezen. Een thuisstudie PABO duurt gemiddeld 48 maanden inclusief het stage lopen.

Onderwijsassistent
Er is tevens een thuisstudie Onderwijsassistent die ook wettelijk erkend is. De gemiddelde studieduur van deze opleiding is 24 maanden en is inclusief stage lopen. Heb je al relevante ervaring , wil je niet zo lang leren of minder geld uitgeven dan is een basisopleiding een alternatief. De basisopleiding is niet wettelijk erkend want je loopt geen stage.

Studiefinanciering
Ben je nog geen 30 jaar oud dan heb je onder normale omstandigheden recht op studiefinanciering. Controleer dit bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Mensen tussen de 30-55 jaar oud kunnen een beroep doen op het Levenlanglerenkrediet dat de overheid onlangs in het leven heeft geroepen. Dit is een speciaal krediet voor mensen die zich willen laten om- en bijscholen in het HBO met een gunstige betalingsregeling. Ook mensen met een voltijd MBO opleiding kunnen een beroep doen op dit fonds. Er kan dus geen MBO thuisstudie Onderwijsassistent mee gefinancierd worden aangezien een thuisstudie voor de wet een deeltijdopleiding is (een voltijd MBO opleiding in het dagonderwijs krijgt wel financiering). Wel kan het Levenlanglerenkrediet gebruikt worden voor een thuisstudie HBO die wettelijk erkend is (met stage).

HBO opleidingen

HBO cursussen en programma’s
HBO opleiding met subsidie
HBO opleidingen
Associate degrees
Master opleidingen en masterclasses
MBO opleidingen
MBO basisopleidingen
ICT opleidingen
Kantoor opleidingen
HR opleidingen
taalcursussen