Hoeveel kost een LOI opleiding?

Hoeveel kost een LOI opleiding? Om een antwoord te geven op deze vraag is het uiteraard van belang om welke opleiding het gaat. Het maakt een groot verschil of het een MBO opleiding van 18 maanden betreft of een HBO opleiding van 3 jaar. Ben je nog geen 30 jaar dan heb je recht op studiefinanciering. Als je een mogelijkheid hebt om dagelijks naar school te gaan en woon je bij je ouder(s) in dan is naar de lokale school gaan meestal de goedkoopste mogelijkheid.

Collegeld lokale hogeschool
Het wettelijk collegegeld voor een HBO bachelor opleiding (voltijd/duaal) bedraagt €2060 per jaar. Heb je nog niet eerder gestudeerd, dan betaal je in het studiejaar 2018-2019 geen €2060 voor het eerste collegejaar, maar slechts de helft (€1030). De examenkosten zijn inbegrepen in het collegegeld. Heb je al een bachelor diploma behaald en wil je een tweede HBO opleiding gaan doen? Dan betaal je instellingscollegegeld en dat is veel duurder als het gewone collegegeld. De hogeschool of universiteit mag het instellingscollegeld zelf bepalen en dat kan makkelijk duizenden euro’s per jaar zijn.

HBO thuisstudie
Om de totale kosten te berekenen is het belangrijk dat je weet hoeveel examens er zijn en wat de kosten hiervan zijn. Zoals je weet zijn examens bijna nooit in het lesgeld opgenomen. De kosten van examens van MBO-en HBO kunnen oplopen zeker als het een volledige opleiding betreft die 48 maanden duurt.

HBO examengeld
Een HBO-bachelor Informatica – specialisatie Software engineering duurt 48 maanden x €179 of 48 x €279 klassikaal. Als je inschrijft dan zie je dat de LOI ook de examenkosten gelijk maandelijks erbij zet. In dit geval 48 x €79. Zo weet je dus snel hoeveel de totale kosten zijn van de opleiding. Zou je een HBO lerarenopleiding doen dan is het examengeld een tientje duurder per maand (48 x €89). Bij andere opleidingen is het examengeld €59 per maand. Bij een bachelor of een Associate Degree krijg je een wettelijk erkend diploma in handen dat dezelfde waarde heeft als in het dagonderwijs.

De belastingaftrek voor opleidingen en cursussen is gestopt per 1 januari 2022. Ervoor in de plaats kwam in de plaats het STAP-budget. Dit was echter ook geen succes. Het was meer een loterij qua kansen op subsidie en er werd door veel aanbieders misbruik van gemaakt. Cursussen werden verhoogd richting 1000 euro (grens van STAP) en veel opleidingen waren ongeschikt om er werk mee te vinden. STAP wordt stopgezet in januari 2024.

Thuisstudie vergelijken

Populaire opleidingen
HR opleidingen (Associatie, NEMAS)
Veiligheidstrainingen en cursussen