Digitalisering en robotisering

Wat is de invloed van digitalisering en robotisering op jouw (toekomstige) baan? Welke banen hebben veel perspectief en welke beroepen staan op de lijst om te gaan verdwijnen?

Meest toekomstbestendige banen van Nederland
Een ding is zeker: de digitalisering en robotisering gaan de samenleving grondig veranderen. Voorbeelden hiervan zijn de automatisering op kantoor die er voor zorgden dat duizenden bank medewerkers hun baan verloren. De computer deed hun werkzaamheden sneller en beter. Vacaturesite Indeed kwam met een top 8 van meest toekomstbestendige banen van Nederland. Hoogleraar arbeidsmarkt Wilthagen die deze lijst bekeek betwijfelt of de banen die Indeed opnoemt aan te raden zijn.

Top 3
De top 3 bestaat uit cybersecurity specialist, data analist en professional in de gezondheidszorg. Hier is geen misverstand over: deze beroepen hebben veel arbeidsperspectief. Advertenties voor deze banen staan gemiddeld lang open. Het is niet gemakkelijk om goed geschoold personeel te krijgen.

Thuisstudie volgen voor erkend diploma
Ben jij op zoek naar een andere werkkring of een baan met meer mogelijkheden? Dan is een thuisstudie zeker het overwegen waard. Op thuisstudie.net worden honderden opleidingen en cursussen in de ICT en zorg & welzijn met elkaar vergeleken op prijs en kwaliteit. De LOI en NTI hebben opleidingen die wettelijk erkend zijn door de overheid en dezelfde waarde hebben als in het dagonderwijs. Een aantal HBO opleidingen in de ICT en zorg krijgen subsidie omdat hier een groot tekort is aan deskundig personeel. Ben je tussen de 30-55 jaar dan kun je vaak een beroep doen op het Levenlanglerenkrediet.

Top 4 t/m 8
Over de overige banen in de top 8 had de hoogleraar meer twijfels. Communicatie stond samen met marketing en design op de vierde plaats maar over communicatie was hij minder positief. Op de vijfde plaats stond de logistiek professional en dit beroep is thans veelgevraagd. Door de opkomst van zelfrijdende auto’s en het vakgebied datascience verwacht Wilthagen dat op de lange termijn minder vraag zal zijn naar logistieke medewerkers. De HR-professional stond op plek 6. De hoogleraar denkt dat de toekomstige HR medewerker zijn taken moet gaan combineren met software en analytics. Op zeven stond de gig-worker en dat is iemand die leeft van tijdelijke klusjes die via een platform worden aangeboden. Op nummer 8 stond het beroep van kok en dit lijkt een baan met arbeidsperspectief. Wilthagen denkt echter het de baan van kok zal verdwijnen en dat de baan gerobotiseerd zal worden. In de toekomst zal de 3d voedselprinter een grote rol gaan spelen.

Onderschatting van robotisering
Volgens Wilthagen onderschatten veel millenniums (Generatie Y, geboren tussen 1980-2000) het effect van de robotisering op hun baan. Zij denken dat de technologie een verrijking is en onderschatten het gevaar van machine learning. In de toekomst zal ook hun baan wel eens vervangen kunnen worden. Om- en bijscholing is daarom een noodzaak in de ICT. De ontwikkelingen gaan nergens zo hard als in de technologie.

Thuisstudie opleidingen

Cloud computing
Korte HBO-programma (o.a ICT)
Korte MBO ICT cursussen