De personeelstekorten in de ziekenhuizen nemen dramatisch toe. Er is vooral gebrek aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel dat in de operatiekamers werkt, intensive care en spoedeisende hulp. Bijna alle ziekenhuizen hebben hier mee te maken. Er zijn al ziekenhuizen die operatiekamers of spoedeisende hulp laten sluiten omdat er niet genoeg gekwalificeerde medewerkers zijn.
Personeel uit België
De nood is zo hoog dat Limburgse zorginstellingen personeel in België werft. Verpleegkundigen die overstappen krijgen niet alleen een hoger salaris maar soms ook een leaseauto. Volgens platform Nursing hebben de afgelopen vijf jaar 1500 Vlaamse verpleegkundigen en artsen een baan gevonden in Nederland.
Werken in buitenland
Personeelstekorten in ziekenhuizen zijn er wereldwijd. Het Nederlandse uitzendbureau BKV detacheert personeel bij zorginstellingen in binnen- en buitenland. Als verpleegkundige kun je werken in België, Frankrijk, Engeland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en de Caribische eilanden. Een Mbo-verpleegkundige in Zwitserland verdient maandelijks tussen de 3850 – 5200 euro. Je moet dan wel redelijk goed Duits kunnen spreken (B2 niveau Duits). Een Algemeen verpleegkundige ontvangt in Bonaire tussen de 1833 – 2480 euro en ben je gespecialiseerd dan kunnen de verdiensten 1000 euro hoger zijn.
Salaris Nederland
In Nederland verdient een mbo-verpleegkundige in het ziekenhuis tussen de 1840 en 3250 euro. Een hbo-verpleegkundige in het ziekenhuis kan maandelijks tot 4220 euro verdienen. Verpleegkundigen in de ouderenzorg op niveau 5/6 verdienen iedere maand tussen de 2600 – 4160 euro.
Studentenstop in 2018
Een oplossing om het tekort aan verpleegkundigen te verminderen was niet eenvoudig. Hoewel er meer studenten dan vroeger werden opgeleid tot verpleegkundige was er ook een gebrek aan begeleiding in 2018. Bij 11 van de 17 opleidingen verpleegkunde was er een studentenstop. Er waren niet genoeg stageplaatsen beschikbaar. De eerste twee jaar was er nog wel begeleiding maar in het laatste jaar van de opleiding draaiden studenten vaak mee als volwaardig lid van het team en was er bijna geen begeleiding meer. De scholen waren bang dat dit ten koste ging van de kwaliteit en voerden een studentenstop in.
Numerus fixus afgeschaft in 2018
Op het internet staan in 2021 geen berichten meer van een studentenstop. In 2019-2020 werd de numerus fixus afgeschaft door bijna alle opleidingen verpleegkunde.
Opleidingen in de zorg
– Opleidingen zorg en welzijn (MBO-HBO)
– Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (MBO-3)
– Helpende zorg en welzijn (MBO-2)