Duitse taal

Grootste talen
Volgens Wikipedia is het Duits de grootste taal in de Europese Unie met 120 miljoen gebruikers. Duitsland heeft 80 miljoen inwoners. Het Duits is ook de officiële taal van Oostenrijk (8,5 miljoen). Verder wordt er Duits gesproken in België, Frankrijk, Italië, Denemarken, Zwitserland. Het Russisch is de grootste taal in Europa. Het Engels is de belangrijkste taal ter wereld. In elk land spreken mensen wel wat Engels. De grootste taal ter wereld is het Mandarijn dat de officiële taal van China is gevolgd door het Spaans en het Engels.

Lidwoorden, naamvallen en voorzetsels

Der mann, die Frau, das Kind, die Leute. Om het lidwoord te bepalen zijn er een aantal ezelsbruggetjes die kunnen helpen. Een zo’n ezelsbruggetje is als het woord eindigt op -e, -ung, -heit, -keit en -schaft dan is het woord vrouwelijk. De naamvallen en voorzetsels zijn waarschijnlijk de moeilijkste onderdelen van de Duitse taal. Der mann, des mannes, dem mann of den mann? En kent u dit bekende rijtje voorzetsels nog? Aus, bei, mit, nach, seit, von, zu (derde naamval) bis, durch, für, gegen, ohne, um, entlang (vierde naamval).

Duitse les op school

Het leren van de Duitse taal is de laatste decennia sterk achter uitgegaan. Basisscholen mogen kinderen een buitenlandse taal leren en kiezen dan vooral voor de Engelse taal. Slechts enkele basisscholen kiezen voor het Duits. Ook op het Voortgezet Onderwijs is er een sterke neergang. Vroeger hadden scholieren de keus om naast het Engels te kiezen uit Duits of Frans. In 1997 had 50% van de MAVO leerlingen Duits in het eindexamen. Tegenwoordig is er geen verplichting op de HAVO om een tweede vreemde taal te kiezen tenzij men het profiel Cultuur & Maatschappij heeft gekozen. Ook kiezen veel scholieren voor Spaans, Frans, Italiaans, Turks, Arabisch, Russisch of Fries als tweede taal. Op het VWO is een tweede vreemde taal wel verplicht. Op het gymnasium kiezen veel leerlingen voor een klassieke taal. In 2013 deden 28.000 leerlingen in het VMBO examen in de Duitse taal. Op de HAVO lag dit op 18.900 leerlingen en in het VWO op 20.900 leerlingen.

Taalcursus Duits

Thuisstudie.net vergelijkt verschillende Duitse taalcursussen met elkaar op prijs en kwaliteit. De kleinste taalcursus is een cursus Duitse Taal Onderweg waarin men de basisbeginselen leert van het Duits aan de hand van 8 cd’s. In een paar uur tijd fris je je kennis van het Duits weer op en leer je woorden en uitdrukkingen die veel gebruikt worden.
– Duits voor beginners
– Duits voor gevorderden
– Duits Zakelijk
– Schoolexamens Duits
Vergelijk hier de Duitse taalcursussen van de LOI, NTI, NHA en Laudius.

Taalcursussen

Cursus Engels voor beginners
Spaans voor gevorderden
Alle taalcursussen