MBO scholieren of studenten

MBO scholieren of studenten? Al tijden worstelen MBO’ers met het feit dat ze officieel niet als studenten te boek staan. De officiele naam door de overheid is thans ‘deelnemer’. Dit gaat echter veranderen. Vanaf het studiejaar 2020-2021 worden MBO’ers officieel student genoemd. Dit besluit werd onlangs genomen door de minister. De belangenvereniging voor mbo’ers (JOB) is blij met het besluit en ziet het als een erkenning dat MBO’ers net zo behandeld worden als studenten aan de hogeschool en universiteit.

Korting
Als student heb je vaak recht op korting als je een studentenkaart kunt tonen. Bijvoorbeeld bij de entree van een uitgaansgelegenheid of een museum. Over twee jaar kunnen MBO’ers een studentenkaart aanvragen.

Studiefinanciering

Mbo studenten van 18 jaar of ouder hebben recht op studiefinanciering. Dit moet men wel zelf aanvragen. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs en een lening. Ook heeft de MBO’er recht op een OV-kaart voor de trein en openbaar vervoer. Er zijn een paar voorwaarden voor deze financiering. Een voorwaarde is dat men een voltijds opleiding volgt die opleidt voor een beroep. Een MBO thuisstudie is dus uitgesloten van studiefinanciering omdat zo’n studie niet als voltijds wordt beschouwd.

MBO opleidingen

MBO, scholieren of studenten, deelnemer, thuisstudie thuisstudie zonder stage, voltijd MBO opleiding, VMBO diploma voor volwassenen, opleiding MBO niveau 4, MBO basisopleiding