Franse taal

Volgens Wikipedia zijn er 75 miljoen mensen in Europa die Frans als eerste taal hebben. Daarnaast spreken ongeveer 50 miljoen mensen het als tweede taal. Deze mensen wonen voornamelijk in Afrika. In het verleden had Frankrijk veel kolonies in Afrika. Met deze landen heeft Frankrijk nog steeds sterke banden.

Franse taal op school

Het Frans heeft net als de Duitse taal sterk aan kracht ingeboet op de Nederlandse scholen. Dit komt door verschillende redenen. In de eerste plaats hebben leerlingen meer keus gekregen welke taal ze als tweede taal willen leren. Tegenwoordig kunnen HAVO- en VWO leerlingen kiezen uit Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Turks, Arabisch, Fries en Russisch. In de bovenbouw van de HAVO (klas 4 en 5) zijn 4 profielen. Alleen in het profiel Cultuur en maatschappij is een vreemde taal verplicht. Bij het VWO is een 2e vreemde taal wel verplicht in alle profielen. Bij het gymnasium kiezen leerlingen doorgaans Grieks of Latijns als tweede taal omdat dit nodig is in medische beroepen. Er wordt tegenwoordig steeds meer naar baankansen gekeken en hierdoor kiezen leerlingen sneller voor een technische of economische studie.

Behalve dat het Frans een mooie taal is kan het ook een voordeel zijn om voor de Franse taal te kiezen. Frankrijk is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Een bedrijf dat in het Frans kan communiceren heeft zeker een streepje voor dan bij een gesprek in het Engels. Bij een sollicitatie kan kennis van de Franse taal de doorslag geven bij het krijgen van een baan.

Taalcursus Frans

Thuisstudie.net vergelijkt verschillende Franse taalcursussen van het NTI, NHA en Laudius met elkaar op prijs en kwaliteit. De eenvoudigste cursus is Taal Onderweg die erg geschikt is voor toeristen naar Frankrijk. Het meest uitgebreid is de thuisstudie HBO Bachelor Vertaler Frans die 48 maanden duurt en wettelijk erkend is.
– Frans voor beginners
– Frans voor gevorderden
– Frans Zakelijk
– Schoolexamens Frans