Extra kosten MBO opleiding

Tijdens de Pasen publiceerde RTL Nieuws een artikel over de extra kosten van een MBO opleiding. Scholen zorgen voor de basisuitrusting van de opleiding. Studenten boven de 18 jaar betalen naast hun lesgeld ook geld voor bijkomende kosten. Omdat er geen maximum is gesteld in de wet kunnen er grote verschillen zijn per school.

Extra kosten kappersopleiding

De gemiddelde extra kosten voor een MBO opleiding variëren sterk. De hoogste kosten betaal je als je een kappersopleiding volgt. Gemiddeld zijn de extra kosten op een kappersschool €1642 tijdens de gehele opleiding. Er was een kappersschool in Den Bosch die €1850 rekende aan bijkomende kosten in het eerste jaar. De school verdedigde deze hoge meerkosten omdat ze niet met vrijwilligers werken maar met poppen en pruiken. Dit is natuurlijk wel handig om te weten als je met een opleiding op deze school zou beginnen. Op een kappersschool zijn de knipscharen best duur. Een professionele schaar kost honderden euro’s.

Bijkomende kosten overige opleidingen

Andere MBO opleidingen met hoge extra kosten zijn Technicus Engineering, Procesoperator B, Middenkaderfunctionaris in de Bouw, Dierenartsassistent en Verpleegkundige. Niet elke MBO school rekent alle kosten door. Sommige scholen hebben een samenwerkingsverband met het bedrijfsleven. Bedrijven hopen op deze manier aan goed geschoold personeel te komen. Beroepen in de bouw, techniek en in de zorg zijn veelgevraagd. Er is een tekort aan vakmensen. Bij een thuisstudie staat steeds vermeld wat je aan extra kosten kunt verwachten. Examenkosten zijn meestal bijkomende kosten. Bij de ene opleider kun je deze kosten maandelijks betalen. Bij de andere opleider is er een betaling achteraf. Het goedkoopst is een certificaat (rond de 25 euro).

Stage lopen
MBO beroepen in de bouw en in de techniek kun je vaak niet als thuisstudie volgen. Een thuiscursus is toch meer theoretisch van aard. De volledige thuisstudie opleidingen zijn inclusief stage lopen bij een erkend leerbedrijf. De volledige opleiding Verpleegkunde kent een stageperiode van 2300 uur en is daarmee een zeer praktische thuisstudie. Bij de overige volledige opleidingen is de stage aanmerkelijk korter. Meestal ligt deze 480-640 uur.

Thuisstudie opleidingen

Thuisstudie MBO niveau 1 & 2
MBO basisopleiding zonder stage
Kort MBO ICT (zonder stage)
MBO ICT- en Netwerkbeheerder (met stage)
VMBO diploma halen voor volwassenen
HAVO diploma halen voor volwassenen