Google het nieuws er maar eens op na. Er is een groot tekort aan vakmensen sinds de economische crises is afgelopen. Vooral in de techniek, ICT en in de bouw zijn te weinig vaklieden. Ook werd bekend (13 maart 2018) dat steeds meer Nederlanders van beroep wisselen. Meer dan 900.000 mensen wisselden van werk in 2017. Vooral jongeren onder de 25 jaar veranderen vaak van beroep. Het opleidingsniveau speelt hierin een belangrijke rol. Mensen die goed opgeleid zijn kunnen uit meer banen kiezen.
Thuiscursus in de zorg & ICT
Wil je in de bouw gaan werken dan zul je dit in de praktijk moeten leren op een plaatselijke MBO school. In de ICT en in de zorg zijn wel volop mogelijkheden om een thuisstudie te volgen. De overheid stimuleert sommige beroepen met subsidie. Dit zijn in het algemeen beroepen op HBO niveau. Ben jij toe aan een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging? Kijk dan eens even bij de onderstaande links of er iets voor je bij zit. Zit je nu op MBO niveau dan kan bijvoorbeeld een Associate Degree interessant zijn. Dit is een wettelijk erkende opleiding op MBO4/HBO niveau die 24 maanden duurt inclusief stage lopen bij een erkend leerbedrijf.
– MBO basisopleiding zonder stage
– Kort MBO ICT (zonder stage)
– Werken in de zorg (MBO/HBO)
– HBO zorg opleidingen met subsidie
– HBO ICT met subsidie (6-48 maanden)
– ICT opleidingen
– Associate Degrees
50-plussers
Uit cijfers van het UWV (augustus 2017) bleek dat er nog 5700 mensen werkeloos waren met een achtergrond in de bouw. De meerderheid van deze groep zijn 50-plussers. Vooral oudere timmermannen kunnen moeilijk een nieuwe baan vinden. Ook in andere sectoren hebben 50-plussers het niet gemakkelijk terwijl ze wel veel ervaring hebben. Zijn werkgevers bang dat ze niet mee kunnen en/of te snel lichamelijke klachten krijgen? Ondanks het groot tekort aan vakmensen in de bouw staan veel 50-plussers nog aan de kant.
Oost-Europeanen in Nederland
Dat er veel Oost-Europeanen in Nederland werken is algemeen bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een Migrantenmonitor waarin bijgehouden wordt hoeveel migranten hier wonen en werken. In de rapportage van het CBS (uit 2017) werd een getal genoemd van 855.000 Europese migranten die in 2015 in Nederland wonen/werken. Het zal geen verbazing wekken dat de Polen de grootste groep migranten zijn (205.000 personen). Hiervan hebben 156.000 een baan. Oost-Europeanen werken veel in de industrie, productiewerk, kassen en als chauffeur. Hoewel ze hier vaak minder betaald krijgen als Nederlandse werknemers is er een groot loonverschil met werk in Oost-Europa. Vanaf 2021 gaat dit veranderen. De Europese ministers van Sociale Zaken bereikten een akkoord dat iemand uit Oost-Europa straks het CAO loon moet gaan verdienen dat in het gastland geldt. Dit zal een rem moeten worden voor werkgevers om bij voorbaat voor een Oost-Europese kracht te kiezen.
Thuisstudie opleidingen
– Thuisstudie MBO niveau 1 & 2
– MBO ICT- en Netwerkbeheerder (met stage)
– VMBO diploma halen voor volwassenen
– HAVO diploma halen voor volwassenen