Cyberaanvallen 2018

Algemeen wordt verwacht dat in 2018 het aantal cyberaanvallen zal toenemen. In een interview op televisie vertelde de president van De Nederlandsche Bank dat hun website bijna elke seconde wordt aangevallen. Een andere bank die vaak het doelwit is van cyberaanvallen is de ABN AMRO bank. Verleden week werd de bank weer bestookt met DDoS-aanvallen die de website van ABN AMRO stil legde.

DDos-aanval

DDos staat voor Distributed denial-of-service en betekent dat heel veel gebruikers tegelijkertijd een website bezoeken. Als er erg veel bezoekers zijn op een moment dan kan de website dit niet aan en gaat ‘plat’. Voor grote bedrijven kan dit erg kostbaar zijn. Het is vaak erg lastig om te achterhalen wie er precies achter zit. De DDos aanval wordt meestal uitgevoerd vanaf een netwerk van computers dat besmet is met malware. De hackers gebruiken dit netwerk om cyberaanvallen te lanceren. Het is misschien moeilijk te geloven maar een DDos aanval kan gekocht worden op het internet voor een luttel bedrag. Een kleine aanval die niet lang aanhoudt kost een paar tientjes terwijl een grotere cyberaanval een paar honderd dollar kost.

Beveiliging

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is een Nederlandse organisatie die onder het Ministerie van Veiligheid en Justitie valt. Het doel van de organisatie is om Nederland te beschermen op het internet. Het centrum verzamelt gegevens, publiceert rapporten en geeft advies hoe overheden en bedrijven zich het best tegen cyberaanvallen kunnen beschermen. Grote bedrijven hebben cyber security specialisten in dienst. Gewone MKB bedrijven kunnen het best een goed hostingbedrijf uitzoeken met een deskundige klantenservice. Een backup van bedrijfsgegevens is erg belangrijk.

Thuisstudie cyber security

Wil jij meer weten over cyber security of heb je interesse in een baan in deze sector? De thuisstudie opleiders hebben diverse opleidingen en cursussen over ICT en beveiliging. De HBO opleiding Security Manager duurt 6 maanden en leert je over informatiebeveiliging, ICT risicomanagement en adviesvaardigheden. Op de pagina Beveilig en Security staan verschillende HBO ICT security opleidingen. Een ervan is de Associate Degree Security Management (24 maanden, wettelijk erkende opleiding).
Beveiliging en security
HBO ICT opleiding met subsidie (6 maanden)
ICT beheerder, Netwerk- en mediabeheer (MBO-4)
Digitaal rechercheur en detective