Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kwam een tijdje geleden in het nieuws doordat ze een bonus van 5000 euro gaan betalen aan 700 medewerkers. De zorg kampt met personeelstekorten en voor sommige beroepen is het tekort best nijpend. Niet iedereen in het ziekenhuis komt in aanmerking voor de bonus. Alleen personeel dat in en rond de operatiekamer werkt krijgt een premie aangeboden. Voor deze banen zijn nauwelijks mensen te vinden en het ziekenhuis wilt graag dat ze blijven. Als ze de bonus accepteren dan moeten ze wel een contract tekenen dat ze nog tenminste drie jaar blijven werken in het UMCG.
Welke beroepen zijn zo in vraag?
De medewerkers die de bonus van 5000 euro krijgen aangeboden zijn OK-assistenten, anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen voor de intensive care, spoedeisende hulp en recovery. In deze beroepen is het aanbod schaars. Gewone verpleegkundigen en Verzorgers IG zijn wel te krijgen via uitzendbureaus of de reguliere kanalen.
Bonus ook bij andere ziekenhuizen
De bonus van 5000 euro is niet bijzonder. Andere universiteitsziekenhuizen hebben ook premies gegeven aan schaars personeel. Het UMC Utrecht keert al een paar jaar premies uit aan gespecialiseerde verpleegkundigen in de operatiekamer. In Utrecht hangt de grootte van de premie af van je salaris en hoelang je al in dienst bent.
Aanbrengpremie bij zorgaanbieders
Niet alleen ziekenhuizen geven bonussen maar ook de zorgaanbieders doen er aan mee. In de regio Leiden, Alphen aan de Rij en Gouda werken zo’n 50 zorgaanbieders samen om zorgpersoneel te vinden. Zorgaanbieder Topaz heeft 1500 euro aanbrengpremie over voor nieuwe medewerkers. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan medewerkers, vrijwilligers of patienten die een nieuwe medewerker laten solliciteren bij Topaz. De andere zorgaanbieders geven 500 – 1000 euro aanbrengpremie.
Thuisstudie zorgmedewerker
Zou jij ook willen werken in de zorg maar heb je geen diploma? Met een thuisstudie kun je in een korte periode een erkend diploma halen. Het meest eenvoudig is de MBO basisopleiding zonder stage. Je hebt hiervoor geen bepaalde opleiding nodig. Een wettelijk erkend diploma kun je halen met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2 niveau), Persoonlijk begeleider (MBO-3), Verzorger IG (MBO-3) of Verpleegkundige (MBO-4). De volledige thuisstudie opleiding is inclusief een stage bij een zorginstelling en dit diploma heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs. Heb je eenmaal een erkend diploma dan kun je solliciteren bij de werkgevers. Wil je parttime of fulltime werken? Ook kun je voor je eigen beginnen. Het werk laat je dan verzorgen door een bemiddelingsbureau.
verpleegkundige emigreren, studiekosten niet meer aftrekbaar in 2022, thuisstudies Nederland