Studiekosten in 2019 niet meer aftrekbaar

Het kabinet Rutte heeft het systeem van de studiefinanciering al danig veranderd. De basisbeurs is afgeschaft, studenten moeten voortaan de studiefinanciering lenen. Studiekosten die in 2018 nog aftrekbaar zijn van de belasting zullen waarschijnlijk per 1 januari 2019 gaan verdwijnen.

Studiekosten in 2022 niet meer aftrekbaar
Het kabinet wilde eigenlijk de aftrekbare studiekosten al in 2018 afschaffen maar heeft dit nog enkele jaren verlengd. De reden voor de maatregel is dat de overheid wilt dat studenten zoveel als mogelijk zelf betalen. In de praktijk zijn het vooral mensen met een goed inkomen die gebruik maken van aftrekbare studiekosten. Het kabinet zal volgend jaar waarschijnlijk meer inzetten op scholingsvouchers die vooral ten goede moeten komen aan de de lagere inkomens. Sommige mensen dreigen hun leven lang buitenspel te staan. De overheid wil de lagere inkomens aan het werk krijgen. De hogere inkomens zullen een thuisstudie ook wel volgen zonder de mogelijkheid om studiekosten af te trekken. Ben je tussen de 30- 55 jaar dan kun je een beroep doen op het Levenlanglerenkrediet.

Haal je thuisstudie naar voren
Ben je van plan om over een tijdje een thuisstudie te beginnen die te maken heeft met je beroep? Overweeg dan om deze thuisstudie naar voren te halen. Tot 2022 zijn studiekosten nog aftrekbaar. Zeker bij een volledige MBO- of HBO-opleiding kan dit een groot verschil maken. Er zijn verschillende voorwaarden die de belastingdienst stelt als je studiekosten wilt aftrekken. De belangrijkste zijn dat het een opleiding betreft die nodig is voor je beroep en dat de studie onder toezicht staat van een docent. Verder is er een drempel van 250 euro. Vergoedt de werkgever de studiekosten dan kun je geen studiekosten aftrekken. Computerapparatuur en internetabonnementen mag je niet aftrekken. Kijk voor meer info op de site van de belastingdienst.

Instellingscollegegeld

Volg je voor de eerste keer een HBO bachelor opleiding aan een lokale hogeschool of universiteit dan betaal je het wettelijk vastgestelde collegegeld. Dat is voor een voltijdopleiding €2.060 per jaar. Studeer je voor de eerste keer dan betaal je het eerste jaar slechts de helft: €1030. Besluit je na je studie nog een tweede bachelor te doen dan betaal je instellingscollegegeld en niet het gewone collegegeld. Instellingscollegegeld mag de hogeschool of universiteit zelf bepalen en dat is doorgaans fors hoger dan het wettelijke vastgestelde collegegeld. Het kan het driedubbele zijn van het gewone collegegeld (kijk maar eens wat deze hogeschool vraagt) . Er is wel een uitzondering. Volg je een opleiding in de zorg of onderwijs (bachelor of een Associate Degree) dan valt je tweede studie wel onder het wettelijk vastgestelde collegegeld (op enkele uitzonderingen na). Als je een thuisstudie volgt heb je niets te maken met instellingscollegegeld. Sterker nog, NTI geeft zelfs 15% korting als je bij hen een tweede bachelor opleiding volgt.

HBO opleidingen

HBO deelprogramma’s (2-20 maanden, onderdeel van bachelors)
Korte HBO opleiding (6 maanden)
Associate Degrees (24 maanden)
HBO opleidingen (bachelor en master)