HBO diploma in Belgie

Automatische erkenning diploma
Wat is een HBO diploma in Belgie waard? In 2015 werd hierover een overeenkomst gesloten tussen Nederland, Belgie en Luxemburg. Een bachelor of master in het hoger onderwijs zou voortaan automatisch erkend worden door de drie lidstaten zonder verdere toetsing. In januari 2018 werd bekend dat de regeling ook zal gaan gelden voor Associate Degrees en doctertitels.

Arbeidsmarkt wordt vergroot
De automatische erkenning is goed nieuws voor alle studenten die met een HBO diploma in Belgie werk willen zoeken. Men kan nu eenvoudiger solliciteren op functies in het buurland. De arbeidsmarkt is een stuk toegankelijker geworden. Voorzichtig wordt al gedacht om ook overeenkomsten te sluiten met andere regio’s in Europa. Bijvoorbeeld met de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen die aan Nederland en Belgie grenst. In Noord-Rijnland-Westfalen wonen zo’n 18 miljoen mensen. In Duitsland zal de taalvaardigheid vermoedelijk wel een groter obstakel zijn dan in Vlaanderen.

Automatische erkenning MBO?

De automatische erkenning voor MBO diploma’s in de Benelux laat nog even op zich wachten. De onderlinge verschillen tussen de MBO scholen in Nederland, Belgie en Luxemburg zijn nog te groot.

112.000 Buitenlandse studenten

In het schooljaar 2016/2017 volgden 112.000 buitenlandse studenten een HBO- of universitaire studie in Nederland. Van deze groep volgden 81.000 studenten een volledige bachelor- of masterstudie. Nederland is populair onder buitenlandse studenten omdat het hoger onderwijs van goede kwaliteit is en veel opleidingen ook in het Engels gevolgd kunnen worden. Geschat wordt dat een kwart van hun in Nederland blijft wonen en werken. De meeste internationale studenten komen uit Duitsland (22.180) gevolgd door China (4350), Italie (3350) en Belgie (2975).

Banen voor master

Studenten die een universitaire master behalen kennen dit probleem minder. Bij multinationals en grote bedrijven is het niet noodzakelijk om de taal van het land te spreken. Vaak komen kandidaten voor master banen uit diverse Europese landen en wordt de beste gekozen. Wel moet de sollicitant uitstekend Engels spreken.

Thuisstudie opleidingen

MBO opleidingen
MBO opleidingen zonder stage
HBO opleidingen
HBO cursussen (2-22 maanden)