Carriereswitch naar onderwijs

Welkomstpremie van 10.000 euro
Bedrijven loven steeds vaker een Welkomstpremie personeel uit voor nieuwe medewerkers. In de zorg, onderwijs en ICT is veel vraag naar goed geschoold personeel. Een school in Katwijk had 10.000 euro welkomstpremie over voor een wiskundedocent. Leraren in Rotterdam konden een welkomstpremie ontvangen van 5000 euro bij een fulltime aanstelling.

Onderwijs
De grootste tekorten in het onderwijs zit in het basisonderwijs. Ook in de vakken wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels zijn niet genog leraren. Het tekort ontstaat doordat steeds meer leraren met pensioen gaan en er te weinig nieuwe docenten worden opgeleid. Jongeren zijn niet erg enthousiast om leraar te worden. Vaak wordt geacht dat het salaris slecht is en er weinig perspectief is om door te groeien naar een hogere functie. Op de website van de Rijksoverheid staat dat het startsalaris van een pas afgestudeerde leraar in het basisonderwijs 2436 euro bruto per maand bedraagt. Dit is exclusief toeslagen.

Baankansen in het onderwijs zijn erg hoog
In 2017 hebben meer studenten zich aangemeld voor een lerarenopleiding. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging van Hogescholen. De groei t.o.v 2016 is ongeveer 15%. Ook zijn steeds meer zijinstromers geïnteresseerd in een carrièreswitch. Nu de baankansen zo groot zijn is er meer animo om van baan te veranderen. Misschien dat jij ook interesse hebt in een carrièreswitch? De LOI heeft een aantal thuisstudie lerarenopleidingen die wettelijk erkend zijn door de overheid. Het diploma heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs.

Levenlanglerenkrediet
Een lerarenopleiding is niet goedkoop. Ben je tussen de 30 – 55 jaar dan kun je waarschijnlijk een beroep doen op het Levenlanglerenkrediet. Dit krediet is door de overheid in het leven heeft geroepen en stimuleert de bij- en omscholing van werknemers. Het krediet moet na afloop van de studie in 15 jaar tijd worden terugbetaald. Een carriereswitch naar onderwijs kan met het Levenlanglerenkrediet gefinancierd worden.

HBO thuisstudie opleidingen

Lerarenopleiding thuisstudie
Korte HBO opleidingen met subsidie (6 maanden, in de ICT en zorg)
HBO programma’s (korte cursussen van 2-15 maanden)
HBO Master opleidingen
VWO diploma helen voor volwassenen