Uitzendbureau lokt leraren

In juli 2018 werd bekend dat scholen veel geld kwijt zijn het inlenen van leraren via uitzendbureaus. Steeds meer leraren werken via een uitzendbureau. Er zijn in Nederland tientallen bureau’s actief waar men terecht kan voor een leraar. Dit kost de school een hoop extra geld. Als men een leraar direct een baan aanbiedt dan kost dit de school zo’n 60.000 euro per jaar. Een fulltime leraar via een uitzendbureau kost ongeveer 100.000 euro.

Uitzendkrachten zijn niet nieuw in het onderwijs. Op het internet zijn artikelen te vinden uit 1997 waarin geschreven wordt over leraren die van een uitzendbureau komen. De leraren van 20 jaar geleden vielen vooral in voor vaste krachten die ziek waren, op verlof of als huiswerkbegeleider. Tegenwoordig kiezen leraren bewust voor een commercieel bureau. Hogere salarissen, leaseauto en meer flexibiliteit.

Uitzendbureau betaalt hoger salaris
Leraren die voor een uitzendbureau werken komen er niet slecht vanaf. In de horeca ben je als flexibele medewerker slecht af. Je werkt voor het minimumloon in de avonden en weekenden. Een leraar ligt veel beter in de markt en kan hogere eisen stellen. Het uitzendbureau betaalt beginnende leraren vaak een stuk meer dan wanneer de leraar in loondienst werkt. Veel starters bij het uitzendbureau hebben een salaris wat een senior leraar in loondienst verdient. Sommigen krijgen er zelfs een lease-auto bij of extraatjes zoals een laptop of computer.

Meer vrijheid en trainingen
Andere voordelen zijn flexibele werktijden en trainingen van de zaak. Het grootste uitzendbureau voor leraren heeft een database met 55.000 leraren en een eigen Academy waar leraren getraind worden. De scholen krijgen dus wel een kwalitatief goede kracht in huis. Hoewel de scholen niet blij zijn met deze situatie zal er voorlopig niet veel veranderen. Een directeur van een commerciële bureau verwacht dat er over drie jaar 5000 leraren tekort zijn.

Zijinstromers
Steeds meer mensen uit het bedrijfsleven raken geinteresseerd in een carrièreswitch naar het onderwijs. Om als zij-instromer les te geven dient men een afgeronde HBO- of WO-opleiding te hebben en beroepservaring in het vak waarin men les geeft. Ook moet men geschikt zijn om les te geven. Het kan zijn dat men als zij-instromer eerst didactische training moet volgen. Ook dient men bereid te zijn om de lesbevoegdheid te behalen binnen twee jaar tijd.Thuisstudie leraar
De LOI heeft een aantal thuisstudie lerarenopleidingen die erkend zijn door de overheid. Mensen die al ingestroomd zijn maar eigenlijk niet lesbevoegd zijn kunnen de lesbevoegdheid halen in 12 maanden.
Lerarenopleiding Pabo, Nederlands, Engels en wiskunde
HBO opleiding met subsidie
HBO programma’s