Gisteren kwam ik op een website van de CNV vakbond toen ik zocht naar informatie over de CAO van de horeca. Ik wilde graag wat meer weten over de arbeidsvoorwaarden zoals die in de CAO zijn afgesproken. In de krant stond laatst een artikel met iemand van de horeca dat het zo moeilijk was om (goed geschoold) personeel te vinden.
Persoonlijk sta ik er niet van te kijken dat weinig mensen in de horeca willen werken. De arbeidsvoorwaarden voor tijdelijk personeel zijn ronduit slecht en gebaseerd op wat wettelijk verplicht is. Ik zet een paar zaken op een rijtje die het werken in de horeca onaantrekkelijk maken.
Minimumloon is standaard
Veel bedrijven betalen tijdelijk personeel het minimum uurloon. Dit ligt voor iemand van 23 jaar en ouder rond de 9,20 euro per uur. Dit uurloon is bruto en dat betekent dat er nog belasting over moet worden betaald. Iemand van 16 jaar heeft recht op minimaal 3,18 euro per uur (bruto). Jongeren van 16 en 17 jaar mogen werken van 06.00 – 23.00 uur. In de praktijk betalen veel horecabedrijven rond het minimumloon.
Bruto salaris netto
Als medewerkers een korte tijd blijven (een paar maanden) dan wordt er vaak een all-in salaris afgesproken. Dan wordt je bruto salaris netto uitgekeerd met daar bovenop je vakantiegeld en een vergoeding voor vakantiedagen. Zo lijkt het salaris toch nog enigszins redelijk. Dit komt omdat je recht hebt op heffingstoeslagen van de belastingdienst. Bij een verdienste tot een paar duizend euro is de heffingstoeslag (die je terugkrijgt van de belastingdienst) groter dan de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent. Bedrijven mogen personeel dan het bruto salaris netto uitbetalen.
In het weekend werken
Er zijn geen wettelijke regels dat bedrijven jouw een toeslag moeten betalen voor werken op zaterdag, zondag of ’s avonds. Vaste krachten ontvangen vaak wel zo’n toeslag. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in de industrie werken of in een ziekenhuis. Er is geen standaard regel hiervoor maar iemand in de ploegendienst zal toch al snel 20-35% toeslag ontvangen voor werken buiten de normale tijden. In de horeca krijg je als tijdelijk medewerker niets extra om ’s avonds of in het weekend te werken. Dit is natuurlijk niet echt motiverend.
Flexibele werkuren
Flexibele werkuren zijn een uitkomst voor de werkgever. Je wordt ingezet als het druk genoeg is en je werkt niet als er onvoldoende werk is. Veel tijdelijke krachten in de horeca werken geen 8 uur per dag maar slechts een gedeelte hiervan. Is er minder werk dan kan de baas je eerder naar huis sturen.
Vakantiedagen en pensioen
Wettelijk heb je recht op 4 keer het aantal uren dat men per week werkt. Werk je als losse kracht 40 uur per week dan heb je recht op 4 x 40 uur = 160 uur betaalde vakantieverlof. Dan zijn dus 20 vakantiedagen. Vaste krachten ontvangen doorgaans 25 vakantiedagen en worden ook doorbetaald tijdens een aantal erkende feestdagen zoals Kerstmis, Pasen, Pinksteren en Nieuwjaarsdag. Ook krijgen vaste krachten een bijdrage voor het pensioen.
ADV dagen
Daarnaast geven veel bedrijven hun personeel extra vrije dagen in de vorm van arbeidsduurverkorting. Vaak wordt een volledige werkweek afgesproken van 38 uur of 36 uur per week. Als je dan 40 uur werkt dan kun je die extra uren later gebruiken voor betaalde vrije tijd of vakantie. Het zal duidelijk zijn: als tijdelijk (horeca) kracht is het ondenkbaar dat de werkgever dit ook voor jouw doet. Je krijgt wat de wet voorschrijft en niets extra. Horeca betaalt slecht.
Ook op zoek naar goede baan?
Als tijdelijk medewerker in loondienst zal je altijd veel minder verdienen dan een vaste medewerker. Ben jij op zoek naar een ander baan met meer zekerheid maar mis je de juiste diploma’s? Overweeg dan om een thuisstudie te volgen. In de sectoren zorg en ICT is veel vraag naar goed geschoold personeel. Als vaste medewerker ontvang je niet alleen een goed salaris maar je profiteert ook van de extra zaken die in de CAO zijn afgesproken. In de ICT bijvoorbeeld is thuiswerken niet ongewoon. Een volledige werkweek van 36 uur zorgt voor veel meer betaalde vrije tijd dan wat een tijdelijk medewerker krijgt. Werken in het weekend, in de avonduren of flexibel werken zijn bij vaste medewerkers wel goed geregeld.
– Opleidingen in de zorg en welzijn (MBO/HBO)
– ICT opleidingen (MBO/HBO)
– MBO opleidingen
– MBO opleidingen zonder stage
– HBO opleidingen
– HBO opleidingen met subsidie