Thuisstudie examencommissie

Examen doen bij een thuisstudie
Als je een thuisstudie volgt en je kunt hiervan examen afleggen dan zal dit meestal gebeuren door de examencommissie van het opleidingsinstituut. Je bent niet verplicht om examen af te leggen; je kunt ook een getuigschrift of certificaat aanvragen. Het examen heeft natuurlijk wel een meerwaarde zeker als het een examen betreft dat door een gerenommeerd instituut wordt afgenomen. De volledige MBO- en HBO opleidingen met stage van de LOI en NTI zijn wettelijk erkend door de overheid en hebben dezelfde waarde als in het dagonderwijs.

Staatsexamen
Cursisten die een thuiscursus voortgezet onderwijs volgen (VMBO, HAVO, VWO) kunnen daarna een staatsexamen afleggen. Je moet je zelf hiervoor aanmelden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De aanmelding moet voor 31 december binnen zijn. De examens worden gehouden in mei en juni. Het staatsexamen bestaat uit twee onderdelen: een Centraal examen en een College examen. Het Centraal examen wordt doorgaans schriftelijk afgenomen terwijl het College examen mondeling afgenomen kan worden of uit een praktijktoets kan bestaan. De kosten van het staatsexamen zijn 137 euro per vak. Een vak in het College examen kost 68 euro.

Taken examencommissie vastgelegd in Wet
Een examencommissie kan niet zomaar wat dingen doen. De taken en plichten zijn door de overheid vastgelegd in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Zo draagt het bevoegd gezag van de school leden van de examencommissie voor op basis van hun deskundigheid. Tenminste een lid moet docent zijn aan de opleiding en ook moet er een lid zijn van buiten de opleiding. Wil je er meer over weten raadpleeg dan wetten.overheid.nl.

Thuisstudie opleidingen

HBO opleidingen
Korte HBO programma’s (o.a ICT)
MBO opleidingen