Spijt van opleiding

studente op de campus
Spijt van opleiding
Weekblad Elsevier laat ieder jaar onderzoek doen naar de arbeidsmarktpositie van studenten aan hogescholen en universiteiten. Het onderzoek Studie en Werk richt zich op afgestudeerde studenten en wat hun baankansen zijn. Welke opleidingen doen het goed en welke minder? Ongeveer 20% van de studenten in het onderzoek zegt spijt te hebben over de gevolgde opleiding.

Bèta opleidingen doen het prima
Het onderzoek wees uit dat de arbeidsmarktpositie van hbo’ers en academici is verbeterd. Een hbo’er heeft nu gemiddeld na 3 maanden een baan. Academici doen er gemiddeld een maand langer over. De kans op een vaste baan binnen 1.5 jaar na afstuderen groeit weer (van 25% naar 30% kans). Vooral studenten met een bèta studie profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt. Nederland loopt internationaal achter met studenten die een technische- wiskundige of natuurkundige studie hebben gedaan. Onlangs kwam in het nieuws dat sommige scholen wel 10.000 euro bonus geven om een nieuwe wiskunde docent aan te trekken. In het onderzoek doen alfa- en gammaopleidingen doen het minder goed als bèta opleidingen.

Salaris HBO en academici

Erg interessant in het onderzoek is de grafiek die de salarisontwikkelingen weergeeft van hbo’ers en academici. De index van de grafiek stond in 2005 op 100. Bij een stijgende lijn groeit het loon harder als de inflatie terwijl bij een dalende lijn de koopkracht daalt. In 2001/2002 waren de salarissen het hoogst met een index van 112/113. In Na deze top zakte de salarissen gestaag weg naar 98/100 in 2006 om daarna sterk op te klimmen naar 106/108. De economische crisis zette door en de salarissen bereikten een dieptepunt in 2014 met een index van 93/97. De salarissen voor academici zijn de afgelopen weer wat gegroeid en zaten op een index van 100. De lonen van de hbo’ers bleven achter en daalde lichtjes en zat nog onder de index van 100.

Spijt van opleiding

Het zal geen verwondering wekken dat degenen die moeilijk aan een baan komen de meeste spijt hebben van de gekozen opleiding. Vooral in de hoek van sociaal cultureel werk duurt het een stuk langer om een gepaste baan te vinden. Andere richtingen die moeilijk in de arbeidsmarkt liggen zijn pedagogiek, veiligheidskunde, muziek, toegepaste psychologie, media en communicatie. Studenten met een beta achtergrond kijken nauwelijks met spijt terug. Hetgeen logisch is want ze hebben de beste baankansen en de hoogste salarissen. Hbo’ers hebben meer spijt dan academici. Ongeveer 11% van de ondervraagde hbo’ers (die afstudeerden in 2013/2014) had spijt van de gekozen opleiding terwijl 14% spijt had van de opleiding + de keuze van de school.

Doorstuderen loont

Als je een opleiding volgt waar vraag naar is dan is het zeker lonend om door te studeren. Ten eerste je verdient een stuk meer. Het gemiddelde salaris van een MBO starter in de technische sector ligt tussen de €1500 en €1800 bruto. Een HBO starter in dezelfde sector verdient gemiddeld tussen de €1800 en €2200 bruto per maand. Heb je als starter een bachelor of master dan kan dit oplopen €2.500 bruto per maand.

Associate Degree
Heb je geen zin om weer jaren door te leren maar wil je je eigen wel verbeteren? Kijk dan eens bij de Associate Degrees (AD). Deze erkende opleidingen liggen op mbo-4 /hbo niveau en duren ‘maar’ twee jaar. Een Associate Degree is een wettelijk erkende opleiding door de overheid. Je behaalt bij een AD 120 studiepunten. Zou je later besluiten om toch voor een volledige hbo te gaan (240 studiepunten) dan heb je vrijstelling voor de (zelfde) vakken van de Associate Degree.

Versterking CV
Een tweede goede reden om door te studeren is dat een AD of post bachelor je CV verstrekt. Bij onderhandelingen sta je sterker en het verbetert je arbeidspositie in het bedrijf.