Meer verpleegkundigen afgestudeerd

Uit recente cijfers van het CBS (mei 2018) blijkt dat er meer verpleegkundigen afgestudeerd zijn. Verleden jaar haalden 9400 verpleegkundigen een diploma op MBO- en HBO niveau. Dit aantal was 50% meer dan tien jaar geleden. Hoewel het natuurlijk mooi is dat er zoveel mensen voor een baan kiezen zijn er nog veel meer zorgmedewerkers nodig. Als er niets zou veranderen dan zal over vier jaar het tekort oplopen tot 125.000 medewerkers. Het kabinet heeft daarom een actieprogramma opgesteld.

Omscholing

Heb jij interesse om te werken in de zorg maar heb je een baan of geen zin om in de schoolbanken van een lokale MBO school te zitten? Op Thuisstudie.net is het mogelijk om een opleiding verpleegkundige te volgen. Uit de cijfers van het CBS bleek dat 44% van de afgestudeerden een duale opleiding had gevolgd (studeren naast je werk). De gemiddelde leeftijd van degenen met een duale opleiding was 30 jaar. Studenten die direct kozen voor het vak verpleegkundige zijn gemiddeld 21 jaar als ze hun MBO diploma halen en 23 jaar als ze op HBO niveau afstuderen.

Waar werken de afgestudeerden?

MBO- en HBO verpleegkundigen die hun diploma behaalden kwamen gemiddeld voor 40% in de verpleging, verzorging en thuiszorg terecht. Het ziekenhuis trok ook 40% van de nieuwe medewerkers. Van de resterende twintig procent ging 8% naar de geestelijke gezondheidszorg en 11% naar overige sectoren. Afgestudeerden met een HBO diploma gingen gemiddeld voor 50% werken in een ziekenhuis. Van de vrouwen met een MBO-4 opleiding ging 52% naar de verpleging, verzorging en thuiszorg en 30% ging werken in een ziekenhuis. Tien jaar ging bijna de helft van de MBO afgestudeerden in het ziekenhuis werken. In deze groep is dus een duidelijke verschuiving naar de thuiszorg en verpleging.

Thuisstudie verpleegkundige

De wettelijk erkende MBO opleidingen duren 18-24 maanden en zijn inclusief een (verplichte) stage. Kun je geen stage lopen dan kan een basisopleiding een alternatief zijn. Een HBO-bachelor Verpleegkunde duurt 48 maanden. Sommige HBO opleidingen verpleegkunde zijn met subsidie van de overheid omdat er zoveel vraag naar het beroep is.
Gerelateerde opleidingen

opleiding Apothekersassistent
Opleiding Doktersassistent
Verzorgende IG – Kraamzorg