Thuisstudie Bretons

De Bretons zijn een Keltische etnische groep die zich voornamelijk in de regio Bretagne bevindt, in het noordwesten van Frankrijk. Ze spreken Bretons, een Keltische taal die nauw verwant is aan het Cornish en Welsh. Met een thuisstudie Bretons voor beginners kan je een begin maken om deze taal te leren.
Bretons voor beginners Laudius, 4x€34 (e-cursus) of 5x€34 (e-cursus + boek)

Taalcursus Frans
Taalcursus Engels voor beginners
Taalcursus Engels voor gevorderden

Geschiedenis van de Bretons

De geschiedenis van de Bretons kan worden herleid tot de Grote Volksverhuizing in de 5e en 6e eeuw na Christus. Veel Britse eilandbewoners uit Cornwall en Wales migreerden destijds naar het vasteland van Europa om te ontsnappen aan de invallen van de Angelsaksen. Ze vestigden zich in het gebied dat nu bekend staat als Bretagne. Hun taal en cultuur vermengde zich met die van de lokale Gallo-Romeinse bevolking. Bretagne werd in de loop der tijd een onafhankelijk koninkrijk. In de 9e eeuw werd het een deel van het Frankische rijk.

Bretonse identiteit

Ondanks de invloed van de Franse taal en cultuur is het Bretons als taal en culturele identiteit blijven bestaan. Het aantal Bretonssprekenden is echter in de loop der tijd afgenomen. Vooral door de druk van het Frans en de invloed van onderwijs- en assimilatiebeleid van de Franse staat in de 19e en 20e eeuw.

Cultuur

Gedurende de 20e en 21e eeuw zijn er tal van inspanningen ondernomen om de Bretonse taal en cultuur te behouden en te bevorderen. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van scholen waar het Bretons wordt onderwezen. Ook kwamen er initiatieven gericht op het promoten van de taal, traditionele muziek, dans en andere aspecten van de Bretonse cultuur. Ondanks deze inspanningen blijft het aantal sprekers van de Bretonse taal relatief laag en is het voornamelijk geconcentreerd in het westen van Bretagne.