Zonder diploma naar universiteit

Zonder diploma naar universiteit? Op het eerste gezicht lijkt dit onmogelijk want je hebt normaal gesproken een VWO-diploma nodig om toegelaten te worden. Toch wordt het soms toegestaan. Je moet dan vragen om een toelatingstest 21+. Een andere mogelijkheid is dat je een zodanig hoog kennisniveau hebt over een bepaalde opleiding dat er ontheffing kan volgen. Bijvoorbeeld als je een geslaagde kunstenaar bent en een universitaire studie wilt doen zonder dat je een VWO-diploma hebt.

VWO deelcertificaten

Heb je vroeger op het VWO gezeten maar geen diploma behaald? Of heb je wel een VWO-diploma of HBO-propedeuse maar ontbreekt er een vak dat je nodig hebt om toegelaten te worden voor een universitaire studie? Dan kun je de ontbrekende deelcertificaten (defici├źnties wegwerken) ook behalen met een thuisstudie. Het is zelfs mogelijk om een volledige VWO-opleiding te volgen als thuisstudie.

VWO deelcertificaten voor volwassenen
HAVO deelcertificaten

Premaster

Studenten op het HBO die een master willen behalen op de universiteit worden vaak niet direct toegelaten. Veel universiteiten willen dat je eerst een schakelprogramma (premaster) volgt. Deze premaster duurt doorgaans 6-12 maanden. Vaak is er ook nog een toelatingstoets voordat je met de premaster mag beginnen. Deze (prijzige) toelatingstoets kan uit verschillende onderdelen bestaan en is niet eenvoudig. Het behalen van een master kan op die manier meer dan twee jaar tijd kosten. Haal je je master niet? Dan moet je de studiefinanciering terugbetalen aan DUO. Dit kan hoog oplopen.

Master HBO

Zit je op het HBO dan is een master op de HBO het overwegen waard. De waarde van een master van het HBO of van de universiteit is voor de wet gelijk. In de praktijk vinden veel mensen een master van de universiteit wel een hogere waarde hebben. NTI heeft twee master opleidingen op HBO-niveau: psychologie en onderwijskunde.
HBO Master opleiding.
Thuisstudie volgen

Studiekeuzetest
Is een master nodig?
Master opleiding