Werken in de ICT

In Nederland konden we niemand vinden
In februari 2018 had de NOS een interview met een mevrouw van een ICT bedrijf dat software ontwikkelt voor verzekeringsmaatschappijen. Ze vertelde dat het bedrijf geen geschikt personeel had kunnen vinden in Nederland en daarom naar het buitenland was uitgeweken. De mensen die wel beschikbaar waren in Nederland zijn vaak parttimers en die vragen (te) veel geld per uur.

Personeel uit het buitenland
Op internationale websites wist ze uiteindelijk 20 medewerkers te vinden. Ook legde ze contact met een bedrijf in Oost-Europa dat ICT personeel verhuurt. Een junior developer kost in Nederland 65 euro per uur en bij het Oost-Europese bedrijf kunnen ze hooggekwalificeerde medewerkers aannemen voor 27 euro.

Wervingsbureau
Wervingsbureau Calco is een belangrijke speler op de Nederlandse markt als het om opleiden van ICT personeel gaat. Op het moment worden er ieder jaar meer dan 300 programmeurs en data-analisten opgeleid die vrijwel meteen een baan vinden bij een van de vele ICT bedrijven. Hun vooropleiding is voor Calco niet belangrijk als ze maar slim zijn en zaken snel kunnen doorgronden.

Thuisstudie ICT

Er zijn goede ICT opleidingen beschikbaar die wettelijk erkend zijn en als thuisstudie gevolgd kunnen worden. Inclusief een stage bij een leerbedrijf dat in overleg met je baan geregeld kan worden. De volledige MBO opleidingen ICT Beheerder, Netwerk- Mediabeheerder en Medewerker beheer ICT zijn op MBO 3/4 niveau en hebben redelijke baankansen. De beste kansen op werk is een ICT opleiding op HBO niveau. De HBO-bachelor Informatica heeft 3 specialisaties: Bedrijfskundige informatica, Technische informatica en Software engineering. De duur van een bachelor is 48 maanden. Na afronding van je studie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Korte HBO programma’s & subsidie

Verder hebben de LOI en NTI tientallen korte HBO ICT programma’s. Deze duur van deze opleidingen varieert van 2 tot 15 maanden. Een aantal van deze opleidingen krijgt zelfs subsidie van de overheid omdat er voor deze beroepen veel vraag is.

Werken in de ICT

Als je in de ICT werkt dan verdien je een goed salaris. De meeste medewerkers verdienen tussen de 2000-4000 euro per maand. ZZP’ers verdienen vaak 4000 euro of meer. Heb je geen diploma maar wil je wel werken in de ICT? Dan is het handig als je een soort portfolio kan overleggen van projecten die je gedaan hebt. Zodat werkgevers kunnen zien of je voldoende talent hebt om een baan te krijgen. Met het behalen van een HBO ICT diploma laat je zien aan toekomstige werkgevers dat je een bepaald niveau aankan en dat ze hierop kunnen bouwen.