Snel omscholen

Vaak zouden mensen graag een ander beroep willen doen maar denken ze dat dit erg moeilijk zal zijn. Zeker diegenen die al 40 jaar en ouder zijn. Is snel omscholen mogelijk en wat zijn de beste keuzes?

Welk beroep?

Als je wilt omscholen dan is het natuurlijk erg belangrijk om zeker te zijn dat je straks ook een andere baan hebt. Niemand vindt het leuk om voor niets tijd en geld te spenderen. Op het moment is er veel vraag naar personeel in de ICT en in de zorg. Een omscholing naar een beroep in een van deze sectoren is erg kansrijk. Ook logistieke opleidingen doen het goed. Nederlanders kopen steeds meer online en verzenden hun pakketten met koeriers. Grotere bedrijven moeten hun logistieke proces goed op elkaar afstemmen.

Wettelijk erkend

Meestal heb je al een baan of andere werkzaamheden en kun je niet voltijds leren? Een thuisstudie kan dan een prima alternatief zijn om een erkend diploma te behalen. De beste kans op een baan heb je als je een volledige opleiding volgt met stage. Deze thuisstudie opleidingen zijn namelijk wettelijk erkend door de overheid en hebben dezelfde waarde als in het dagonderwijs. Een basisopleiding volgen is de snelste weg om om te scholen. Basisopleidingen zijn zonder stage en duren gemiddeld 10 tot 15 maanden. Heb je echter de tijd en het budget dan is een volledige opleiding aan te raden vanwege de wettelijke erkenning van de opleiding.

Snel omscholen in de zorg

De volledige opleiding Verzorgende IG ligt op MBO-3 niveau en duurt 18 maanden (inclusief een stage van 480 uur). Het diploma wat je behaald is wettelijk erkend. Het beroep Verzorgende IG is veelgevraagd in de thuiszorg en verpleging. Er zijn verschillende specialisaties waaruit je kunt kiezen: Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke gezondheidszorg, Kraamzorg. Een stapje hoger is de thuisstudie Verpleegkundige (MBO-4) die 36 maanden duurt en een stage kent van maar liefst 2300 uur. De HBO bachelor Verpleegkunde duurt 48 maanden. Werk je al als verpleegkundige op MBO-4 niveau? Dan kun je waarschijnlijk de verkorte HBO opleiding Verpleegkundige doen die 30 maanden duurt. Een basisopleiding zonder stage tenslotte duurt 10-14 maanden. De volledige opleiding Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2) is ook wettelijk erkend en duurt 18 maanden.

Opleidingen Verpleegkundige, Verzorgende IG (MBO/HBO)
HBO opleiding verpleegkundige met subsidie
Opleiding Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2)
Basisopleidingen zonder stage

Snel omscholen in de ICT

Heb je erg weinig ervaring in de ICT dan is een volledige opleiding met stage lopen een goede keuze. Deze opleidingen zijn wettelijk erkend door de overheid waardoor bedrijven de zekerheid hebben dat je bepaalde zaken goed beheerst. De volledige opleiding Medewerker beheer ICT ligt op MBO-3 niveau en duurt 18 maanden (inclusief stage). De opleidingen ICT-Beheerder en Netwerk- en mediabeheerder liggen op MBO-4 niveau en duren 24 maanden.
Medewerker Beheer ICT, ICT Beheerder, Netwerk- en Mediabeheer (MBO)

HBO ICT met subsidie

Ben je al werkzaam in de ICT dan is het volgen van een HBO cursus met subsidie misschien een leuke tip. Deze ICT cursussen op HBO niveau duren 6 maanden en krijgen subsidie van de overheid. Een gewone HBO bachelor ICT duurt 48 maanden.
HBO ICT opleiding met subsidie
HBO opleiding ICT
Logistiek

Houdt jij van inkoop, distributie, supply chain management, productieplanning, voorraadbeheer, duurzaam ondernemen of quality management? De Associate Degree (AD) Logistiek en Economie is wettelijk erkend en duurt 24 maanden. Het niveau van de AD ligt op MBO-4/HBO. Een thuisstudie HBO bachelor Logistiek en Economie duurt 48 maanden.